Kačamak sa mlekom

kacamak

Ima različitih načina da se spremi kačamak. Iako sam mislila da je ovaj naš jedini pravi ipak nije tako, postoje različiti recepti sa različitih podneblja bivše Juguslavije. Nisam se previše bavila drugim receptim jer sam htela da vam predstavim baš ovaj, naš kačamak.

U kući ga nismo često jeli, ali kada sam odlazila kod babe i dede na letnje i zimske raspuste ovo mi je bio omiljeni doručak. Od svega što sam mogla da biram, uvek bih izabrala baš kačamak sa toplim mlekom posut kristal šećerom. I uvek sam, po pravilu, sedela blizu dede. Dede kakvog nije imao svako


Sastojci za 4-6 osoba:

250g palente

malo manje od litar vode

toplog mleka pa prelivanje kaše

kristal šećer po ukusu

Priprema:

Vodu stavite na vatru da provri. Kada je provrela sipajte palentu i sve vreme mešajući kuvajte nekoliko minuta dok se palenta ne zgusne. Možete sačekati da se kačamak ohladi pa da ga hladnog služite uz toplo mleko ili ga možete služiti direktno sa ringle, na vama je. U tanjire sipajte palentu, pospite sa malo šećera i prelijte toplim mlekom. Za ovakvo tmurno jutro nećete pronaći bolji doručak 🙂

kacamak-sa-melkom

Prijatno! Vaša Mila!

13 thoughts on “Kačamak sa mlekom

    1. Nosimo istu emociju, koliko vidim… Nema stvari koja me više podseća na dedu, tatinog tatu, nego ovaj kačamak. 🙂

  1. Ja se sam se kod babe davila u palenti, ali sa domacim kiselim mlekom… sad sam napravila svoju verziju u koju dodajem puter, ali i dalje patim za babinom!

    1. I ja kada je pravim inače, uvek dodam puter i napravim je slanu… a ovo mi je sećanje iz detinjstva kojeg se s vremena na vreme baš uželim:)

  2. Tako su meni i sestri pravili kada smo bili mali, sa mlekom i nikako drugacije, a ponekad i koja kašičica kako-a, baš mi budi sećanja na davne sedamdesete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.