Keks sa čokoladom

Keks sa čokoladom ćete prepoznati i kao chocolate chip cookies. Jasno je da su prepuni čokolade i da su sigurno napravljeni sa puterom kao i svi drugi keksići, ali ne znate sa kakvim puterom. Ovog puta sam isprobala recept sa puterom koji se pre dodavanja testu karamelizuje tj. dobro isprži. Znam, zvuči suludo isto koliko i prženje ulja, ali taj jedan mali luckasti korak pravi veliku razliku.


Keks sa čokoladom

130 g putera
150 g smeđeg šećera
100 g šećera
1 jaje
1 kašika ekstrakta vanile
150 g brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
230 g čokolade po želji sečene na veće komade (mlečna, bela, tamna)

Priprema:

Za početak: karamelizovanje putera. Stavite puter u manju šerpicu i stavite na ringlu. Pržite 5-6 minuta uz mešanje, sve dok ne promeni boju. Sklonite sa vatre i preručite u čistu posudu. Ohladite toliko da dobije čvrst oblik, puter ne mora da bude tvrd.

Zatim, puter sjedinite sa smeđim i belim šećerom, mešajte špatulom ili kratko umutite mikserom. Zatim, dodajte jaje i vanilu pa ponovo sjedinite. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu. Dodajte pripremljenoj smesi sa puterom i dobro sjedinite ali nemojte mešati previše.

Zatim, dodajte čokoladu koju ste isekli na komade. Ne moraju da budu iste veličine i dobro je da ne budu previše sitni da biste imali šta da zagrizete. Izmešajte sve rukom da se čokolada ravnomerno rasporedi. Ja sam prvo mešala varjačom koliko je moglo a onda sam testo pritisnula rukom nekoliko puta, tek da sve zajedno dobije oblik.

Na dva pleha postavite papir za pečenje a rernu uključite na 180 stepeni. Kašikom vadite testo i uz nekoliko poteza prstima oblikujte loptu. Ne mora da bude savršenog oblika i nemojte testo previše držati u rukama zbog toga.

Poređajte keksiće široko odvojene jer će tokom pečenja zauzeti sigurno duplo više prostora na plehu. Pecite 12 minuta u zagrejanoj rerni. Ako imate mogućnost da oba pleha pečete odjednom, okej. Ako ne, dok se jedan pleh peče ovaj drugi sklonite od blizine šporeta da se testo ne bi zagrevalo.

Ispečeni keksići će nekoliko minuta biti mekani, ali nakon toga ih možete vaditi i ređati na žicu za hlađenje. Mogu da traju jako dugo ako ih čuvate u metalnoj ili staklenoj kutiji za keks. Od ove količine dobićete 24 velikih keksića.

Recept isproban sa sajta Tastemade.

Prijatno! Vaša Mila

One thought on “Keks sa čokoladom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.