Keksići sa čili džemom

Ulazak u 2021. Godinu, za sve nas je uzbudljiv. U protekloj godini smo zaista svi proživeli makar neku vrstu preispitivanja, ako ne i neka veća dešavanja. Moja je, moram da priznam, bila u najmanju ruku intezivna, od samog početka pa sve do kraja. Nešto nalik izgovaranju “keksići sa čili džemom” – ne znaš da li su slatki, da li su slani, da li su baš mnogo ljuti, da li su samo pikantni, da li su hrskavi, da li su mekani, da li će ti se svideti ili ne. Sve to.

Nisam sigurna da li se mnogo radujem godini koja dolazi ili samo silno želim da ispratim ovu iza nas. Ovo je verovatno prvi put da istinski osećam da će se u novoj godini okrenuti neki, kakav takav, list. To me raduje. Taj momenat neke strašno važne unutrašnje promene me neizmerno raduje. 

I zato mi je predivno što je prvi recept koji sam u ovoj godini kreirala upravo recept za ove potpuno neodoljive slane keksiće sa čili džemom. Samo su mi takvi zalogaji potrebni. Neobični, hrskavi, pikantni i slatki. Od svega po malo, da ničega ne zafali. E, takvu nam i godinu želim. Malo onoga, malo ovoga, da nam srce bude na mestu, da se ljutimo i volimo, da grlimo i ljubimo i da svako od nas bude čovek kakav i treba biti. Čovek, samo čovek. Sa svim tugama i radostima koje u sebi nosimo.


Keksići sa čili džemom

100 g sitno rendane gaude
50 g sitno rendanog parmezana
160 g putera
1 jaje
1 ravna kašičica soli
1 kašičica Dodaj način začina za gril
170 g mekog brašna T400

60-70 g krupno mlevenih blančiranih badema
Dodaj način čili džem

Priprema:

Omekšali puter isecite na kocke, pa dodajte sitno rendane sireve, so i začin za gril. Mikserom sjedinite. Dodajte jaje i brašno pa sjedinite sve u masno lepljivo testo. Rukama spojite testo u loptu, pritisnite da formirate disk, pa uvijte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

Rernu uključite na 200 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje. Od ohlađenog testa formirajte loptice jednake veličine i valjajte ih u mleveni badem. Ređajte na pleh, pa svaku lopticu po sredini pritisnite palcem da formirate udubljenje.

U udubljenja stavite čili džem. Dobro ih napunite ali pazite da se džem ne prelije van udubljenja. Pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.

Keksiće nakon pečenja, ohladite 10-ak minuta pre nego što ih pomerite sa pleha. Ako ste toliki carevi, sačekaće goste, ako ne, pravićete se da ih nije ni bilo. Mi smo ovo drugo. Nismo rpavili za goste, ali i da jesmo, napravili bismo se potpuno ludi. Smazali smo ih za 5 minuta! Fenomenalno su hrskavi, ukusni, pikantni i taman malkice slatki da budu baš lepi.

Post je urađen u saradnji sa Dijamant – Dodaj način.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.