Kolač sa grožđem

Divni, mirisni kolač sa grožđem. Ništa komplikovano, ništa fensi a nekako predivan u toj svojoj jednostavnosti. Znate kakav je to kolač? To je ono kao što volimo kolač sa višnjama. Ne može prostije i ne može posebnije jer nas svaki zalogaj veže za onu kuhinju u kojoj smo odrasli, na miris letnje nedelje, na detinjstvo, na mamine vredne ruke.

Takav vam je i ovaj kolač. A u njega slobodno možete staviti bilo koje voće i opet će biti sjajan. Koricu limuna, i opet će biti sjajan. Kapljice čokolade, i opet će biti sjajan. Biće sjajan, jasno vam je, u bilo kojoj varijanti.
Koristila sam crveno grožđe “marke” Hamburg ali slobodno koristite koje god da imate pri ruci a da je fino i slatko.


Kolač sa grožđem

120 g omekšalog putera
200 g šećera
5 jaja
80 ml ulja
Prstohvat soli
250 ml mleka
370 g brašna
1 kesica praška za pecivo

Oko 400 g svežeg, opranog groža
1 kašika gustina

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni a posudu za pečenje veličine 10 x 20 cm (kalup za pečenje hleba), obložite papirom za pečenje. Purer i šećer umutite miskerom da se sjedine. Dodajte jaja i ulje, pa ponovo umutite. Dodajte mleko, brašno, so i prašak za pecivo pa dobro sjedinite. Preručite u pripremljen kalup.

Grožđe operite i osušite ubrusom pa pomešajte sa kašikom gustina. Stavite grožđe u kalup sa testom i pecite oko 55 minuta u zagrejanoj rerni. Kolač će možda biti gotov neki minut kasnije ili ranije, pa proverite čačkalicom nakon 40 minuta. Ukoliko izađe čista, kolač je gotov. Ohladite kolač pre sečenja.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.