Kolač sa limunom

kolač sa limunom

Mnogo puta sam ovaj kolač jela ali ga ni jednom do sada nisam sama napravila. Mislila sam da ima neka strašna caka kako bi ispao dobro, ali nema. Ovaj kolač sa limunom se tako jednostavno pravi! Sa stranih kanala ga znate i kao lemon pound cake. Ja bih to prevela kao limun veknu i mislim da bi to bilo potpunok orektno. Kolač sa limunom nemojte praviti ako vam telo traži gomilu šećera i čokolade. Ovo je onaj kolač koji pravite da biste ga grickali uz čaj i knjigu.

Osetićete i limun i puter, i to podjednako. Nećete se odvaliti od šećera, ali će vam zato pod zubima biti meko i sočno.  I stvarno bih volela da vam napišem kako postoji caka i kako nešto morate da uradite na neki poseban način, ali zaista ne morate. Umutićete puter i šećer i dodati jaja, limun i vanilu. Nakon toga ćete dodati brašno i pavlaku i staviti kolač da se peče. To je to – samo nekoliko koraka!


Kolač sa limunom

120 g omekšalog putera

200 g šećera

3 jajeta

korica jednog limuna (možete dodati i više za jači ukus)

1 kašika soka limuna

1 kesica burbon vanilinog šećera

190 g brašna

1/4 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice sode bikarbone

90 g kisele pavlake

Priprema:

Umutite zajedno puter i šećer pa dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodavanja dobro sjedinite sastojke. Zatim, dodajte koricu i sok limuna, i vanilin šećer pa sve sjedinite. Nakon toga, dodajte polovinu brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa dobro sjedinite. Dodajte kiselu pavlaku a zatim i drugu polovinu brašna. Sve fino izmešajte da dobijete gusto, svilenkasto testo.

Testo preručite u kalup oblika vekne, veličine 20 x 10 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Poravnajte površinu i pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 55 minuta. Kada prođe ovo vreme proverite da li je kolač pečen tako što ćete čačkalicu da zabodete u sredinu kolača. Ukoliko čačkalica izađe čista, kolač je gotov. Ukoliko izađe sa ostacima vlažnog testa, nastavite pečenje još 10-ak minuta pa ponovo proverite.

Ispečen kolač ostavite da odmori 15-ak minuta i nakon toga je spreman za sečenje. Možete ga čuvati i nekoliko dana u plastičnoj kutiji u frižideru.

kolač sa limunom

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.