Kondenzovano mleko

kondenzovano-mleko

Verovatno ste gomilu puta naišli na recepte u kojima se traži kondenzovano mleko i pitali se kako da ga zamenite ili napravite sami. Kondenzovano mleko je zapravo mleko kuvano sa šećerom toliko dugo da se skoro karamelizuje, postane gusto i blago promeni boju. Ja vam dajem recept za isto to ali sa jednom velikom prečicom – nema dugog kuvanja. Za sitacije kada vam je potrebno za neki recept, ovo je odličan i brz način da ga napravite.


Sastojci:

20 g putera

50 g šećera u prahu

180 g mleka u prahu (pravog mleka u prahu a ne zamene za mleko u prahu)

120 ml provrele vode

Priprema:

Sve sastojke osim vode pomešajte u blenderu pa postepeno dodajte klučalu vodu sve vreme miksajući da se svi sastojci potpuno sjedine u tečni krem. Ukus možete korigovati prema sebi tako što ćete dodati više vode, više mleka u prahu ili više šećera. Čuvajte u zatvorenoj tegli u frižideru. Prema mom iskustvu, ovako pripremljeno kondenzovano mleko se stegne nakon što se ohladi pa bi bilo dobro da ga blago zagrejete na slaboj vatri pre korišćenja ukoliko vam je potrebno za neki recept, kako biste ga omekšali.

A ako želite da pogledate kako se pravi pravo kondenzovano mleko, evo i video zapisa, pa bacite pogled.

Prijatno!

6 thoughts on “Kondenzovano mleko

  1. Koliko ovog brzog kondezovanog mleka ispadne? Treba mi 400gr kondezovanog mleka, me zato zanima koliko ispadne po ovom tvom receptu.

    Srdacan pozdrav,
    Milka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.