Kornet za sladoled

kornet za sladoled

Nikada nije bilo više sladoleda u zamrzivaču nego ovog leta, što domaćeg što kupljenog. Kornet za sladoled odavno možemo da kupimo u marketima. Ne znam da li ste naleteli u Maxiju na roze Delhaize kutiju sa sjajnim dugačkim, uskim kornetima? Odlični su! Obavezno ih isprobajte!

A ako nemate Maxi u blizini, onda možete za čas napraviti svoje domaće kornete u obliku čašica. Puterasti su, mirisni, hrskavi i sjajni! U svojoj suštini su jako jednostavni za pravljenje, ali je važno da radite brzo i da razumete šta se dešava sa testom u kojoj etapi pripreme. 

Dakle, pripremićete testo tako što ćete sve sastojke umutiti. Zatim ćete po kašiku smese staviti na pleh obložen papirom za pečenje, rastanjiti na krug prečnika otprilike 10 santimetra i peći 6-7 minuta u zagrejanoj rerni. Odmah nakon pečenja ćete, vrlo brzo, stavljati testo koje je još uvek meko i savitljivo na okrenutu čašu i krpom pritisnuti da se formira oblik čašice. Nastavite sa preostalim ispečenim testom. Ukoliko se desi da ne stignete da formirate kornete od testa dok je još vruće, ne brinite. Možete vratiti testo u rernu na minut kako biste ga ponovo zagrejali, a zatim uraditi ono što je potrebno.

Ovo testo možete koristiti i u aparatu za pravljenje korneta. Sličan je aparatu za galete samo sa dosta plićim šarama. U tom slučaju ćete vruće testo uviti oko kalupa za kornet, ostaviti da se ohladi nekoliko minuta a zatim ga odvojiti od kalupa i nastaviti sa preostalim testom.


Kornet za sladoled

2 belanceta, Maxi Premia domaća jaja
100 g Maxi šećera u prahu
1 Maxi Premia vanilin šećer
½ kašičice sitno rendane korice limuna
50 ml Maxi mleka
110 g Maxi glatkog brašna T400
60 g Maxi putera, rastopljenog

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Belanca umutite sa šećerom u prahu tek toliko da se zabele. Dodajte koricu limuna, vanilin šećer pa sjedinite. Zatim, dodajte mleko i brašno pa dobro izmešajte da nema grudvica. Ulijte puter, pa još jednom dobro izmešajte da se svi sastojci dobro sjedine. 

Na pleh stavite papir za pečenje pa sipajte kašiku testa i rastanjite špatulom na prečnik od otprilike 10 santimetara. Napravite onoliko krugova koliko može da stane na pleh. Pecite 5-7 minuta. Odmah nakon vađenja ispečenih korneta jedan po jedan stavite na okrenutu usku čašu i krpom blago pritisnite da zadrži oblik. Ponovite sa preostalim ispečenim testom pa ponovite pečenje u istom plehu sve dok ima testa.  Servirajte sladoled u čašicama sa dodatkom voća. 

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.