Krem od pistaća – crema al pistacchio

Krem od pistaća

Krem od pistaća ili crema al pistacchio što bi rekli braća Italijani. Imam te sirove pistaće uvek u kući. Kupim ih za torte i uvek odvojim deo da mi se nađe kada bih da pravim nešto pistaćasto. Kupujem ih online, kod MangoBioCentar ili na Kaleniću, gde mi je kada zgodno. Skupi su. Skupi su kao suvo zlato. Ali, zapravo su najpovoljniji kada ih kupujete sirove iako je cifra za kilogram i dalje svemirska za naše, ali i bilo čije uslove. Dakle, odvojićete oko 3500 rsd za kilogram. I ne, nećete naći povoljnije. Prevrnula sam internet, da ne biste morali vi.

Crema al pistacchio se pravi od sirovih pistaća koji se kratko blanširaju u kipućoj vodi kako bi blago omekšali i kako bi se uklonila opna. Zatim se pistaći samelju sa mlekom i šećerom u prahu a onda im se doda mešavina bele čokolade, mleka i putera. Za ekstra smooth teksturu koristite štapni mikser ili kvalitetan blender. Sve ću vam objasniti dole u receptu a vi slobodno skoknite i do Instagram stranice da pogledate kako to izgleda u video formatu.

Ovaj krem je jako ukusan, imate stvaran ukus pistaća ali i dosta osetan ukus bele čokolade. Zato je važno da koristite samo onu belu čokoladu koju biste i inače jeli i da dodatno vodite računa o dodavanju šećera kako ne biste previše zasladili krem. Čokolada koju ja koristim jeste kvalitetnija a samim tim i manje slatka nego standardne čokolade koje su u ponudi, pa je kremu trebalo dodatne slasti.


Krem od pistaća

170 g sirovih neslanih pistaća
60 ml mleka
1 kašika šećera u prahu

130 ml mleka
60 g putera
120 g bele čokolade

šećer u prahu, po potrebi

Priprema:

U šerpicu stavite vodu pa pustite da provri. U ključalu vodu stavite pistaće. Kuvajte 2-3 minuta a zatim procedite i stavite na suvu čistu krpu. Pokrijte krpom i blago pritisnite da uklonite višak vode. Oljuštite pistaće od opne. U električnu seckalicu stavite oljuštene pistaće, 60 ml mleka i kašiku šećera u prahu. Usitnite koliko god je moguće. S vremena na vreme isključite aparat, otvorite ga i špatulom skinite pistaće sa ivica pa nastavite sa usitnjavanjem.

U međuvremenu u šerpicu stavite belu čokoladu, puter i mleko i pustite da se zagreje tek toliko da se čokolada i puter rastope. Sklonite sa vatre i preručite u čistu posudu da se brže ohladi. U usitnjene pistaće sipajte mešavinu mleka, bele čokolade i putera pa izmiksajte da se sjedini.

Smesa će biti prilično retka ali nemojte da brinete. Preručite u drugu posudu i ostavite da se delimično stegne i dobije gušću tekstruru. Od ovog trenutka imate dve opcije, pa iskoristite onu koja vam je draža. Prva je da smesu preručite u blender i pustite da blender radi dovoljno dugo da tekstura krema postane potpuno glatka. Ovo će zavisiti i od toga kakvog vam je kvaliteta blender. Druga opcija jeste da, opet ukoliko imate kvalitetan štapni mikser, smesu dobro izmiksate štapnim mikserom dok ne dobijete teksturu kojom ste zadovoljni. U ovoj fazi možete dodati i šećer u prahu ukoliko ima potrebe. Sipajte gotov krem u teglicu i čuvajte ga u frižideru do korišćenja. Može da stoji nekoliko dana u frižideru. Stajanjem u frižideru će se dodatno stegnuti, pa ako vam je tekstura krema previše tvrda ostavite ga na sobnoj temperaturi 30-ak minuta pre korišćenja.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.