Super brza cepkana plećka

Super brza cepkana plećka

Kada vam kažem da vam je potreban Tefal Turbo Cuisine, ja to zaista i mislim. Ova sprava je verovatno jedna od najkorišćenijih ikada u mojoj kulinarskoj istoriji. Nemam drugi način da vam to dočaram osim prikazom ovakvih recepata. Ako ste ikada spremali cepkanu plećku, onda sigurno znate koliko je to strava ukusno a sigurno znate i koliko je sati pripreme potrebno da bi meso bilo savršeno meko i sočno. A ako vas za svo ovo vreme koliko je Turbo Cuisine kod mene nisam uverila u to koliko je to sjajan aparat, onda će ova moja super brza cepkana plećka to učiniti, sigurna sam.

Ideju za pripremu cepkanog mesa u Turbo Cuisine-u bila je Markova. Potpuno spontano mu je palo na pamet, smišljali šta bismo comfort spremali za klopu tog dana i to je bilo to. Plećka se kuvama 90 minuta. Da ponovim, devedeset minuta, 90. Kakvo je meso bilo? Pa, nikad bolje. Zaista, mnogo puta sam pripremala plećku u rerni i nikada nisam dobila ovoliko mekanu teksturu mesa, ma šta mu radila. 

Koristila sam komad svinjske plećke koji je težio oko 1kg. U loncu ima prostora za još mesa, ali ne bih preterivala sa količinom jer meso tokom kuvanja pusti veliku količinu vode koja ostaje u loncu jer voda ne isprava tokom kuvanja. 1,5kg do 2kg mesa je maksimalna kilaža do koje bih ja išla. Maksimalna, i to uz mnogo opreza prilikom pripreme zbog vode koju meso pusti tokom kuvanja.

Ne treba dodavati vodu tokom kuvanja. Ja sam stavila 50-ak ml vode čisto da osiguram da meso kojim slučajem ne zagori jer nikada nisam pripremala ništa slično na ovaj način. Marinadu za meso napravite od suvih začina a tekuće (soja sos, ulje, vorčester sos) dodajte minimalno, tek toliko koliko je potrebno za ukus. 

Sjajna stvar kod kuvanja u Turbo Cuisine-u jeste ta da uopšte više ne morate da razmišljate o jelu onog trenutka kada uključite program za kuvanje. Ako ste ujutru pre posla stavili plećku da se kuva, možete biti mirni jer će se nakon završenog programa kuvanja, aparat s vremena na vreme uključivati da održava temperaturu. Tako da će vam jelo i nakon 10 sati biti savršeno skuvano i dočekaće vas vruće.


Super brza cepkana plećka

1 kg svinjske plećke u komadu
1 kašičica bibera
2 kašičice soli
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica belog luka u granulama
Po ½ kašičice kumina, đumbira, muskatnog oraha
½ kašičice vorčester sosa
1 kašika soja sosa
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica smeđeg šećera

Priprema:

Pomešajte sve začine u velikoj činiji pa meso dobro uvaljajte u marinadu sa svih strana. U TurboCuisine sipajte malo vode a zatim spustite marinirano meso i zatvorite lonac. Uključite program za kuvanje, podesite ga na 1 sat i 30 minuta. Nakon kuvanja meso možete ostaviti u loncu dok vam ne bude bilo potrebno. Ako ga odmah otvarate, ispustite paru iz lonca pritiskom na srednje dugme na poklopcu. Para je ispuštena kada se ventil spusti i kada para više ne izlazi. Iako je para ispuštena iz lonca, ne zaboravite da je jelo svakako vruće i da će neka količina pare svakako izaći kada ga otvorite, kao i bilo koju šerpu nakon kuvanja.

Uklonite sokove od kuvanja kutlačom i sačuvajte ih za kasnije. Pažljivo izvadite meso u činiju jer se, je l’ te raspada pa iscepkajte viljuškom ili prstima. Prelijte sa nekoliko kutlača onie sačuvane tečnosti. Ostatak tečnosti svakako sačuvajte jer ćete možda sutra podgrevati ostatak mesa, pa će biti dobro da ga još malo prelijete. Da li ćete od ovoga praviti sendviče ili tortilje, na vama je. Priloge osmislite sami po vašem ukusu, od mene je dosta 🙂 

Post je urađen u saradnji sa Tefal Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Super brza cepkana plećka

  1. Zdravo, može li mala pomoć u vezi recepta za super brzu cepkanu plećku? Imam aparat krčko drugog proizvodjača nije tefal, pa me zanima da li program ima ime ili ako ne da li mi možeš reći koja je temperatura spremanja? Što se vremena tiče vidim sve je lepo napisano. Hvala unapred

    1. Program je kuvanje pod pritiskom, ako se ne varam. A, moram da priznam, temperature se ne sećam, već mi je prošlo mnogo vremena od kada sam je spremala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.