Labneh – sir od grčkog jogurta

Labneh – sir od grčkog jogurta je verovatno najlakši (ali ne i najkraći) način da napravite predivnu osvežavajuću zakusku. Odavno želim da isprobam ovaj recept, bio je popularan na mreži još na mojim počecima blogerskog života. Toliko je lako za pripremu da bi bilo zaista bezveze da ovaj recept ne isprobate.  Potrudila sam se da usnimim sve korake pripreme i njih ću objaviti u okviru reel-a na Instagram stranici, a ovde ću vam sve korak po korak objasniti. 

Na vama je da nabavite grčki jogurt, malo soli i gazu. Sve ostalo je proizvoljno i možete se igrati kako želite. Preporučila bih vam d pečeni susam i brusnicu ne propuštate a za ostalo se snađite 🙂 Ovaj sir pravite isključivo od grčkog jogurta, ne od običnog – da ne bude zamene.

Ako budete gledali snimak na instagramu, videćete da sam umesto gaze koristila krpu. To je lanena krpa i mislila sam da će biti idealna za ovakvu vrstu igranja. Ipak, mislim da je gaza daleko bolja varijanta jer ne može da upije toliko mnogo vode kao krpa i zato će se jogurt bolje ocediti. Dakle, skoknite do apoteke i kupite jednu gazu metar sa metar, pa je preklopite nekoliko puta za ovaj naš sir. Sve ostalo vam objašnjavam u receptu 🙂


Labneh – sir od grčkog jogurta

800 g Maxi Jogurtakis grčkog jogurta
1 kašičica soli

Dodatno i po ukusu:
Maxi Ekstra devičansko maslinovo ulje
Maxi kandirana brusnica
Maxi susam
Maxi pijaca peršun
Maxi Premia tucana ljuta paprika

Priprema:

U činiju stavite cediljku pa preko cediljke stavite gazu u nekoliko slojeva. Izručite grčki jogurt, dodajte so i promešajte. Spojite gazu i vrtite u sredini da pritisnete grčki jogurt koliko god je moguće. Sve zajedno stavite u frižider i ostavite 20-24 sata da se jogurt ocedi. Kada se jogurt ocedio, dobićete gust mekani krem sir koji možete dalje pripremiti na nekoliko načina.

Prvi način je da formirate kuglice u uvaljate ih u pečeni susam, sitno seckani peršun, tucanu papriku ili seckane brusnice. Ovo možete uraditi dan-dva ranije staviti u kutiju u jednom sloju i poslužiti za slavu, na primer. 

Drugi način je da pravite kuglice i nežno ih stavite u teglu. Zatim zalijete maslinovim uljem i čuvate u frižideru. Kuglice će stajanjem u frižideru blago očvrsnuti. Koristite kao namaz.

Treći način je da labneh servirate na tanjiru, prelijete maslinovim uljem i pospete po vašoj želji različitim dodacima. Uz prepečeni hleb, ovo je sjajno posluženje za svačije nepce.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.