Rezanci za supu od žumanaca

Rezanci za supu od žumanaca su rezanci kakve je baba Milena pravila. Ako sam dobro shvatila mamu, baba je uvek govorila kako od belanaca rezanci pomodre. Ne znam da li zaista pomodre, ali ovi rezanci od žumanaca – to je ono što volim. Tanki, fini, lepo skuvani ali nikada onako raskuvani da se raspadaju sami od sebe, već ostanu elastični, baš kako treba.

Pravila sam ih na Marcato Atlas 150 mašini za testeninu koju sam dobila na poklon za rođendan. Toliko sam oduševljena njom da bih sada volela da svako od vas ko inače pravi domaću testeninu, obavezno sebi nabavi tu mašinu jer je neuporedivo kvalitetnija od onih običnih pijačarskih kakve obično imamo u kućama. Snimila sam i reel cele pripreme, pa možete taman da bacite pogled kako to sve izgleda.

Koristla sam žumanca od sitnih domaćih jaja, pa ovaj recept uzmite kao smernicu. Ako pogledate reel shvatićete kakvu teskturu testa treba da dobijete i vodite se time, a brašno dodajte postepeno kako biste uspeli da doterate količine prema žumancima koje koristite.

Rezanci za supu od žumanaca

5 žumanaca od sitnih domaćih jaja
1/2 kašičice soli
110 g mekog brašna T400

Priprema:

Žumanca stavite u činiju pa dodajte so i izmešajte viljuškom. Postepeno dodajte brašno mešajući varjačom dok je moguće a zatim počnite da mesite rukama. Brašno dodajte po malo dok ne dobijete čvrsto kompaktno testo koje se ne lepi za podlogu. Pokrijte krpom i ostavite da stoji 15-ak minuta.

Namestite mašinu za rezance i podesite debljinu na najveći stepen. Testo podelite na dva dela. Prvo radite sa jednim delom. Rastanjite ga prstima koliko je moguće pa pobrašnite i počnite sa provlačenjem kroz mašinu. Po potrebi pobrašnite testo sa obe strane. Kada ste testo rastanjili do kraja biće dugačko pa ga isecite na kraće. Provlačite kroz nastavak za rezance i stavite rezance na blago pobrašnjenu radnu površinu ili poslužavnik sa krpom.

Možete ih koristiti odmah. Stavite željenu količinu u kipuću supu i isključite ringlu. Posle nekoliko minuta supa će biti gotova za serviranje. Ako želite da ih osušite i sačuvate za kasnije, držite ih na poslužaniku sa krpom koju ste blago pobrašnili i s vremena na vreme protresite prstima da razdvojite testeninu gde je potrebno. Najbolje je da ih sušite nekoliko dana kako biste bili sigurni da su se u potpunosti osušili. Čuvajte ih u zatvorenoj tegli.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.