Langoš

Znam da volite mekike! Znam da volite bilo koje prženo testo, baš kao i ja. I znam da ne volite kada je previše masno i da volite kada je taman blago hrskavo ali i taman meko u isto vreme. Sve znam. Zato znam da ćete voleti i Langoš. Posebno ako ste makar jednom otišli na Božićni vašar u Budimpešti i na onom ćošku u centru videli i probali ove lepotice.

Ovo jeste mekika, ali je mekika drugačijeg oblika. Razlika je takođe i u tome što Mađari na svoj langoš stavljaju preliv od pavlake, beli luk i rendani kačkavalj. Taj momenat sa kačkavaljem mi nije omiljeni, da budem iskrena, jer bi mi i preliv od pavlake uvek bio dovoljan. Ali, htela sam da langoš probate baš onako kako treba. Ako ne želite pavlaku preko laknoga, onda čen belog luka istrljajte po površini langoša – biće savršeno!

Neki recepti koriste mleko u testu, ali po onome što sam uspela da pronađem langoš se pravi isključivo od brašna, vode, kvasca, soli i ulja. I ja tu ništa ne bih dirala, pa nemojte ni vi. Testo treba da bude potpuno meko, pa nemojte dodavati više brašna nego što je navedeno.


Langoš

500 g mekog brašna T400
1 kašičica soli
1 kesica suvog ili pola kocke svežeg kvasca
1 kašika šećera
350 ml tople vode
2 kašike ulja
Ulje za prženje i formiranje testa

180 g pavlake
Nekoliko kašika mleka ili jogurta
1 čen belog luka
1 kašičica soli
Malo peršuna ili mirođije, po želji
Rendani kačkavalj

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte kvasac, šećer i vodu. Ostavite da kvasac zapeni, dodajte ulje i dodajte brašno koje ste prethodno pomešali sa solju. Zamesite meko testo. Najbolje je da koristite mikser jer je previše messy. Kada se svi sastojci sjedine, onda mesite rukama uz minimalno dodavanje brašna tek toliko da može da se formira lopta. Ostavite da narasta pokriveno 40 minuta.

Naraslo testo prelijte sa nekoliko kašika ulja, pa prstima polako testo gurajte ka dnu posude da bi se celo testo obložilo uljem. Preručite ga na radnu površinu i u nekoliko poteza premesite. Uzimajte po malo testa (količina otprilike da stane na dlan), pa nauljenim rukama rastanjite pritiskajući i blago razvlačeći. Ulje dobro zagrejte na srednjoj jačini. Pržite testo po nekoliko minuta sa obe strane. Čim porumeni sa donje strane, okrećite ga i pržite još minut-dva.

Pavlaku pomešajte sa začinima i mlekom/jogurtom pa preko svakog langoša namažite kašiku-dve. Preko pospite rendani sir i po želji seckani paradajz koji se meni mnogo dopada u ovoj kombinaciji. Poslužite ih vruće, ali biće dobri i nakon nekoliko sati stajanja.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.