Ledeni čaj od nane

ledeni čaj

Ovo divno letnje osveženje sam zamislila kao blažu varijantu sirupa od nane ali na kraju je ispalo baš onako kako mi je trebalo a da nisam to ni znala. Za mene je veliki problem da u sok stavim 3 ili više kilograma šećera. Sokove i ne pravim jer zaista ne vidim poentu da pijem domaći sok ako je toliko krcat šećerom. U tom slučaju ću pre iscediti sok od svežeg voća i tako ga piti ili ga neću piti uopšte, što mi je generalno praksa.

Ipak, kada sam naišla na vezu ove divne sveže nane, imala sam na umu da probam da napravim sirup koji neće biti toliko sladak i koji će u neku ruku biti zdraviji, makar što se tiče vrste šećera koji ću koristiti. Tako sam osmislila ovaj blagi sirup koji će vam lepo poslužiti da nekoliko dana imate preukusan domaći ledeni čaj u frižideru. Mislim da ga možete i zamrznuti pa iskoristiti kasnije. Kako u njemu nema limuntusa i tone šećera, mislim da nije pogodan da se čuva kao zimnica – sigurno bi se u nekom trenutku pokvario tako nezaštićen.

Koristila sam smeđi šećer, svežu nanu i vodu – to je sve! I videćete da i sam sirup nije ni približno sladak kao što to obično bude. Kada je sirup bio spreman, rastvorila sam ga sa vodom i poslužila sa dosta leda, nekoliko kriški limuna i sa malo đumbira. Možete tako pripremiti celu flašu ujutru i celog dana imati osveženje, kad god zatreba.


Ledeni čaj od nane

Za sirup ↓

100 g sveže nane

300 g smeđeg šećera

1 l vode

Za serviranje  ↓

kriške limuna, komadići đumbira, led, listići nane

Priprema:

Nanu operite a zatim odvojite listiće od grančica. Stavite ih u šerpu sa šećerom i izgnječite malo rukama. Ostavite da stoji 20-ak minuta uz povremeno mešanje. Zatim, nalijte vodu i stavite na vatru da provri. Kada provri, kuvajte još 10-ak minuta uz povremeno mešanje sve dok se sav šećer u potpunosti ne otopi. Sklonite sa vatre i procedite. Ostavite sirup da se ohladi a nakon toga ga prebacite u čistu flašu i stavite u frižider. Koristite po potrebi.

Kada želite da poslužite ledeni čaj, rastvorite 50-ak ml sirupa sa hladnom vodom pa dodajte dosta leda, kriške limuna ili pomorandže i  po želji đumbir. Ukoliko volite da je ledeni čaj slađi, dodajte više sirupa.

ledeni čaj

ledeni čaj

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.