Lepljiva rebarca sa soja sosom

Hrane su razne, ali najdraže su nam one što se lepe za prste i što znaju da nahrane i dušu, zar ne? Lepljiva rebarca su upravo to – soul food kakav nam je ponekad zaista potreban. Vrlo su jednostavna za pripremu i moram da priznam možda najbolja koja sam spremala do sada, tako da se baš radujem da vam prenesm recept.

Ali, pre toga moram da vam ispričam kako sam se upoznala sa Kikkoman soja sosom. Pre 6-7 godina, kada smo nas dvoje još uvek bili samo par, otvorili smo malenu prodavnicu začina u Smederevu. Bili smo užasno ponosni što smo mogli da ponudimo razne proizvode koji tada još uvek nisu bili tako laki za pronaći. Kikkoman soja sos je bio jedan od njih. Hteli smo po svaku cenu da ga imamo u ponudi jer smo znali koliko je kul.

Prvo, to je verovatno najpoznatiji soja sos u svetu. Drugo, ali ne manje važno, ovaj soja sos je potpuno prirodan! Pravi se isključivo od prirodnih sastojaka po tradicionalnoj recepturi. I ukus mu je predivan! Ako volite soja soseve, prosto ej nezamislivo da ne koristite Kikkoman. I treće, ima ovu strava sipaljku koju obožavam 🙂

Kada su se soja sosevi pojavili u Srbiji, fasciniralo me je što ih koriste apsolutno svi a niko zapravo nije kuvao ništa nipribližno azijskim jelima. I moram da priznam da mi je to predivno. To je sos koji će vam dopuniti ukus svakog jela, čak i onih tradicionalnih koje ne možete zamisliti na drugačiji način. Ako dodate kašiku soja sosa u na primer, paprikaš, dobićete isto omiljeno jelo sa još bogatijim ukusom. Ako na ovaj sos gledate kao na još jedan način da upotpunite ukus vaših jela, onda zaista nema ograničenja. Možete ga koristiti u svemu i na hiljadu različitih naičina.

Ja soja sos često stavim u marinadu za roštilj jer daje neverovatnu dubinu ukusa koju ne mogu da postignem ni jednim drugim dodatkom. Takođe, kada pravim brzo prženo povrće sa nudlama, uvek stavim i soja sos, čak iako mi nije cilj da postignem neki specijalni azijski ukus. Jedan sos – bezbroj mogućnosti, bukvalno je tako. 

Danas vam pišem recept za ova sjajna lepljiva rebarca koja se prave ultra jednostavno i relativno brzo ako uzmemo u obzir da priprema traje čitavih 10 minuta.  A rezultat? Pa, rezultata je… lepljiv! Za rebarca je to jedini način da budu savršena. Da prsti ostanu lepljivi a nepce srećno!


Lepljiva rebarca sa soja sosom

1 kg svinjskih rebara
80-100 ml Kikkoman soja sosa
1 čen belog luka
1 kašika meda
1 kašika senfa
½ kašičice bibera
1 kašičica tucane ljute paprike
Sok od polovine limuna

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Rebra ćete sigurno pronaći kod mesara ali možda ne u ovom obliku koji vidite na slikama. Obično se prodaju sa još jednim do dva sloja masnoće. Tako sam ih kupila i ja, ali sam višak masnoće odstranila. To ćete videti ovako: od koske izbrojte dva sloja mesa između kojih je sloj masnoće, pa sve iznad odstrnite i sačuvajte u zamrzivaču (smisliću nam recept i za to, bez brige). Ja volim da je meso prošarano i masnnoća zaista daje ukus i teksturu jelu, ali ne volim da preovladava. Zato odstranim taj višak, ali možete ga ostaviti ukoliko vam je tako draže, samo će vreme pečenja u tom slučaju biti nešto duže. 

Sa donje strane rebara, tik uz kosku, celom dužinom ide jedna opna. Nju treba da uklonite i to ćete najbolje uraditi tako što ćete na jednom kraju započeti nožem,  a zatim je uhvatiti ubrusom i u jednom komadu otkinuti. Isecite rebra na komade (jedna kost = jedan komad) i stavite sa strane.

U odvojenoj posudi pomešajte sve ostale sastojke da napravite marinadu. Prelijte je preko mesa, meso dobro uvaljajte i ostavite da stoji 30-ak minuta. 

U posudu za pečenje naređajte rebra tako da budu okrenuta koskom na gore. Pecite 40 minuta a zatim okrenite i pecite još 40 minuta. Rebarca treba lepo da porumene, da budu meka na dodir i da mirišu sjajno. Nakon pečenja ih ostavite makar na 15 minuta, da odmore i prodišu a zatim ih poslužite.

Post je urađen u saradnji sa Spices.rs i Kikkoman.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Lepljiva rebarca sa soja sosom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.