Pletenica sa ruzmarinom

Kada samo pomislim koliko je godina za nama bila duga i krcata dešavanjima. A opet mi je proletela za tili čas. Imam osećaj da se ovaj isti trenutak prošle godine desio juče. Isto sam ovako sedela za lap topom i kucala neki tekst, razmišljala o godini koju ispraćam i pitala se kakva će biti sledeća.

I sada se pitam isto. Kakva li će biti 2021. Pomislim kako više ništa ne može da me iznenadi i shvatim kako je sve na šta želim da trošim svoje vreme pečenje mirisnog peciva, gledanje serija i čitanje lepih knjiga. Samo mi je to potrebno da izađem iz ove godine i uđem u sledeću. Samo to!

Mekana pletenica sa hrskavom koricom i divnim mirisom belog luka i ruzmarina, pa sa malo putera i morske soli. I možda nekog finog sira sa strane… Ništa više!


Pletenica sa ruzmarinom

240 ml toplog mleka
½ kocke kvasca
2 kašike meda
2 jajeta
70 ml rastopljenog i prohlađenog putera
560 g brašna, T400 meko
1 kašičica soli
1 kašika belog luka u granulama

1 jaje + kašika mleka, za premazivanje
1 čen belog luka
2 grančice ruzmarina
Krupna so

Priprema:

Pomešajte kvasac, mleko i med. Pustite da stoji 10-ak minuta a zatim dodajte puter, jaja, brašno, so i beli luk pa zamesite meko testo uz minimalno dodavanje brašna ukoliko je potrebno.  Formirajte loptu pa stavite u čistu posudu koju ste nauljili. Uvaljajte testo u ulje, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da udvostruči volumen.

Premesite testo, podelite na dva jednaka dela pa svaki premesite i podelite na 3 jednaka dela. Od svakog dela testa formirajte dugačke valjke pa ih spojite na jednom kraju i upletite pletenicu. Stavite pletenice na pleh obložen papirom za pečenje pa premažite jajetom. Pospite morksom solju, poređajte tanko sečeni beli luk i listiće ruzamrina. Pecite u zagrejanoj rerni 30 minuta na 180 stepeni.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.