Lešnik gnezda

lešnik gnezda

Da ste me pre nekoliko godina pitali šta su to lešnik gnezda, pojma ne bih imala šta da kažem. Sada ih toliko dobro znam i toliko često pravim da svi oko mene takođe znaju za njih. Ako volite bilo koji krem za mazanje, i to onaj tamni deo, onda znate zašto je ovaj kolačić toliko moćan. Spoj pečenog lešnika i čokolade mi je verovatno jedan od najlepših koji znam. Poznajem mnogo ljudi koji ne vole orahe, ali ne poznajem čoveka koji ne voli pečeni lešnik.  A uz kafu su posebna priča ♥


Lešnik gnezda

100 ml vode

100 g šećera

50 g putera

150 g čokolade

100 g mlevenih pečenih lešnika

100 g mlevenog keksa

Ostalo ↓

50 g mlevenih pečenih lešnika

100 g lešnik krema

Priprema:

Šećer i vodu zajedno stavite da provri. Nakon 5-6 minuta kuvanja, sklonite sa vatre. U činiju stavite keks, lešnik, komadiće čokolade i puter. Nalijte sirup, pa mešajte dok se sve ne sjedini i istopi. Ukoliko je potrebno, vratite na ringlu i mešajte dok se čokolada i margarin ne otope. Čokoladu i margarin možete dodati i direktno u vruć sirup pa mešati dok se ne rastope a zatim sjediniti sa suvim sastojcima.

Smesu ohladite u frižideru da se stegne toliko da možete formirati kuglice. Zatim, formirajte kuglice. Uvaljajte ih u mlevene lešnike. Svaku kuglicu u sredini udubite prstom. U udubljenje istisnite lešnik krem. Najbolje je da lešnik gnezda čuvate na hladnom mestu ili u frižideru.

Urađeno u saradnji sa Doncafe – Ljubitelji kafe.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.