Liker od maline sa začinima

liker od maline

Liker je najzad spreman! Jedva je dočekao fotkanje i sipanje u lepe flaše. A kako je nastao? Pa, pre mesec dana rešila sam da svu ne-znam-koja-je-koja rakiju iz špajza pretočim u likere, pa kud puklo da puklo. Izvukla sam maline iz zamrzivača i krenula u kreiranje. Nešto pre toga sam pronašla knjižicu “Domaće rakije i likeri” – Emila Keršeka i Dušana Savkovića koja mi je poslužila kao inspiracija.

Ovaj liker možda nije ono na šta smo navikli kada su domaći likeri u pitanju. Začini mu daju potpuno drugu dimenziju, pa u prvom planu nije samo malina već malina zajedno sa svim začinima – sastojci ističu jedni druge. Obavezno koristite blažu rakiju, najbolje lozu. I obavezno budite strpljivi. Mućkajte flašice dva-tri puta nedeljno. Otvarajte, njuškajte, pa zagledajte i pipkajte… ali sačekajte mesec dana da biste završili liker i poslužili ga prijateljima.


Sastojci za oko 1,2 l likera:

600g svežih ili smrznutih malina

200g smeđeg šećera

4 kašike meda

sok od pola limuna

korica od polovine limuna

2 koluta limuna

1 štap cimeta

1 šipka vanile, rasečena uzduž

2 karanfilića

1 zvezdasti anis

2 zrna kardamoma

800ml rakije loze

250ml vode + 150 g belog šećera

Priprema:

U veliku teglu od 3 l ili dve flaše sa širokim grlom ubacite voće i sve ostale sastojke osim vode i belog šećera. Ne morate da mešate, samo dobro zatvorite teglu i ostavite da stoji 28 dana. Povremeno promućkajte ili promešajte varjačom. Šećer bi trebalo za to vreme, možda i dosta ranije, da se potpuno otopi.liker-od-maline

Kada je prošlo 28 dana, procedite liker kroz sitnu cediljku ili gazu. U manjoj šerpi skuvajte sirup od 250 ml vode i 150g belog šećera, pa ohladite i pomešajte sa likerom. Sipajte liker u flaše, čuvajte dobro zatvoreno na tamnom mestu.

liker-od-malina

Lep dan vam želim! Vaša Mila!

8 thoughts on “Liker od maline sa začinima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.