Limoncello – Liker od limuna

limoncelo

Limoncelo je liker od limuna, to je vec svima jasno, zar ne? Posle Campari-ja, ovo je drugi omiljeni italijanski liker širom sveta. Pravi se od korice organskih, neprskanih limunova, šećera i alkohola. Poenta je da limunove korice odstoje u alkoholu dovoljno dugo da puste svoja prirodna ulja kako bi prilikom mešanja sa šećerom dobili mutni liker kakav limoncelo treba da bude.

Najčešće se kod nas u receptima za likere koristi rakija lozovača ili vodka, ali možete koristiti i alkohol od 70% koji se kupuje u apoteci. Ja sam koristila upravo taj apotekarski alkohol i mogu reći da je liker preukusan! Raspitala sam se i kod drugih ljudi koji prave likere, rekli su mi da je korišćenje etil akohola u redu. Moj liker je za nijansu jači nego što sam htela, pa ću vam u recepti napisati mere za malo slabiju varijantu koja će vam sigurno biti okej.

Obavezno koristite limun koji nije prskan ili limun koji je organski.


Limoncello – Liker od limuna

5 organskih limuna
400 ml alkohola 70%
600 ml vode
400 g šećera

Priprema:

Limun dobro operite pa ljuštilicom za krompir ili oštrim nožićem oljuštite površinski sloj kore. Korice stavite u jednu teglu i prelijte alkoholom. Dobro zatvorite i stavite na tamno mesto na 7 dana. Ne morate otvarati, niti mućkati.

Osmog dana procedite korice od alkohola. Korice bacite a alkohol preručite u litarsku flašu. Šećer i vodu pomešajte u šerpi pa stavite na srednju jačinu da provri. Kada provri, kuvajte još 5-6 minuta. Sklonite sa vatre i ohladite na sobnoj temperaturi. Ohlađeni šećer dodajte alkoholu, zatvorite i dobro izmućkajte da se sjedine.

Ako u ovom trenutku probate liker neće vam se dopasti jer ćete osetiti samo alkohol. Ja sam tako izmešan liker držala nekoliko dana na sobnoj temperaturi pa sam prebacila u frižider i probala nakon jednog dana hlađenja. To je bilo to! Morate ga ohladiti da biste dobili ono što limončelo treba da bude – mutni, osvežavajući liker!

limoncelo

Živeli! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.