Linzer keksići sa lešnikom

Well, hello there, kMix, my darling! Ako postoji neka saradnja kojoj sam se toliko radovala ove godine, to je defintivino ova! Dogovorena pre nekoliko meseci a decembar nikako da stigne! Jedva sam dočekala i njega a i ovaj linzer keks 🙂

U životu imam mnogo razloga za radost. Jedan od njih je to što je jedan minijaturni neozbiljni hobi započet pre sto godina, prerastao u posao koji volim da radim i od kojeg živim. A kada radiš ovaj posao, onda imaš sreću da sarađuješ sa svim onim brendovima koje ceniš godinama unazad. Kenwood je definitivno u samom vrhu te moje liste, posebno što je moje druženje sa Kenwood-om započelo mnogo, mnogo pre ove saradnje.

Naime, u moju kuhinju se kMix uselio pre dobrih 6 godina, ako ne i više. Sve one torte i kolači, sva ona testa i hlebovi koje sam pripremala morali su da prođu kroz njegovu posudu. Više ne mogu ni da zamislim život u kojem ga nemam. Da mu se nešto desi, ponovo bih kupila isti, makar to bio poslednji novac koji imam tog trenutka.

Kod kupovine ovakvih aparata najvažnije je da znate da je to lifetime kupovina, da ne treba da razmišljate o tome kao o trošenju već kao ulaganju novca u kvalitiniji život u kuhinji. Posebno, ako zaista spremate mnogo kolača za sebe ili čak za prodaju. Svaki dinar uložen u ovakav aparat će se sigurno isplatiti. Ako ne novcem, onda ušteđenim i kvalitetnije provedenim vremenom. 

Znate, neka testa baš treba da se mese dugo. Koliko god volim da zaronim prste u meko testo, ipak više volim da radim nešto drugo ako testo već može da se mesi samo. Ubacim sve sastojke za hleb u posudu, uključim i odem. Imam 5-6 minuta da golicam Lenku ili da operem sudove, ako sam baš u gužvi. Vratim se do miksera, špatulom sa ivica spustim preostalo brašno pa opet imam 5-6 minuta gratis vremena. I ne bole me bicepsi na kraju 🙂

To je samo hleb koji čak i ne spremam toliko često. Ali, jako često pravim kolače. Jako često treba da mutim mnogo belanaca. Ili mnogo slatke pavlake. Ili testo za korice za torte. Na dnevnom nivou, to je ušteda od minimum 15 minuta vremena. Da li znate šta je 15 minuta za mene ili bilo koju drugu mamu koja radi? 15 minuta je sve. To je kao kada na ulici pronađeš 100 dinara. Inače ti ne znače mnogo, ali kada ih pronađeš na ulici, to je onda najvrednijih 100 dinara ikada. Čuvajte svojih 15 minuta na sve moguće načine, verujte mi.

U današnjem receptu sam na novom kMix robotu koristila nastavak koji će vam najviše koristiti za pravljenje testa za tartove, keksiće, za puterasta testa za kolače ili puteraste filove. Obožavam ga!


Linzer keksići sa lešnikom

150 g putera
70 g šećera u prahu
1 žumance
Sitno rendana korica jednog limuna
190 g brašna
60 g mlevenih pečenih lešnika

Prah šećer i džem od kajsije

Priprema:

U posudu od miksera stavite puter sobne temperature i na najjačoj brzini (postepeno pojačavajte) ga umutite zajedno sa šećerom. Otvorite mikser pa špatulom skinite sa ivica ono što se nije umutilo. Dodajte žumance i koricu limuna po ponovo sve sjedinite na jačoj brzini. Dodajte brašno i mleveni lešnik pa kratko mutite na nižoj brzini tek toliko da se sve sjedini.

Skinite nastavak sa glave miksera pa testo izručite na blago pobrašnjenu radnu površinu. Mesite tek toliko da dobijete kompaktno testo, tek u nekoliko pokreta. Rastanjite rukama na pravougaonik, uvijte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Izvadite testo iz frižidera, prepolovite na dva dela pa jednu polovinu ponovo uvijte u foliju i vratite u frižider do korišćenja.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjite oklagijom testo na debljinu od oko 5 mm. Vadite kalupom oblik koji želite i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Preostalo testo premesite pa ponovo rastanjite i vadite oblike kalupom. Ova tura pečenja je za donji keksić linzera. Pecite 7-8 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Nemojte više, da keksići ne bi bili tamni (kao moji).

Izvadite drugu polovinu testa iz frižidera pa opet ponovite rastanjivanje i vađenje istim kalupom, s tim što ćete sada na sredini svakog keksića malim kalupom vaditi još jedan oblik i ponoviti tako sa svim prostalim testom. Ovo su sada poklopci za linzere. Pecite ih na isti način. Pa kada se ohlade, spojite džemom od kajsije i pospite šećerom u prahu. Čuvajte ih na hladnom.

Ukoliko u decembru kupite bilo koji od Kenwood proizvoda u Tehnomaniji, na poklon dobijate i kecelju. Prilikom kupovine preko WEB shopa, potrebno je da ukucate kod “THM”.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.