Lisnate pogačice sa sirom

Lisnate pogačice sa sirom

Lisnate pogačice sa sirom su ovog jutra morale da se dese! Morale! Sjajne su! Testo je savršeno za rad, pogačice su spolja totalno hrski a unutra predivno meke i lisnate. Možete ih napuniti sirom kao ja ili bilo kojim drugim punjenjem po vašem ukusu. Od slave mi je ostalo nekoliko kuglica od sira sa susamom, pa sam nekoliko pogačica napunila njima i bile su sjajne. Možete staviti i neki topljivi sir ili neko pizza punjenje, šta god vam je milo i drago.


Lisnate pogačice sa sirom

10 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
200 ml toplog mleka
300 ml tople vode
6 šolja brašna T400 (šolja od 200 ml)
1 kašičice soli
50-60 g omekšalog putera
malo ulja, za premazivanje radne površine

100 g sira, za punjenje
žumance, za premazivanje
ćurekot ili susam, za posipanje

Priprema:

U većoj činiji pomešajte kvasac, šećer i toplu vodu pa sačekajte nekoliko minuta da se kvasac rastopi. Dodajte toplo mleko, brašno i so pa zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodajte brašna. Formirajte loptu pa stavite u čistu nauljenu posudu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se testo udvostruči. Zatim, testo premesite i podelite na 16 jednakih delova. Svaki deo testa formirajte u loptu pa ređajte na nauljen poslužavnik. Na svaku lopticu testa stavite po komadić omekšalog putera. Ostavite testo da odmara 15-ak minuta.

Zatim, na nauljenoj radnoj površini prstima rastanjite jednu lopticu testa pa je stavite sa strane. Rastanjite sledeću lopticu testa na isti način pa je stavite preko rastanjenog testa koje ste satvili sa strane. Ponovite sa još dve loptice tako da na kraju imate gomilicu od četiri rastanjena testa. Ovo uradite još tri puta. Ostavite testa da odmore i uključite rernu na 200 stepeni a pleh obložite papirom za pečenje.

Uzmite jednu gomilicu testa pa je prstima rastanjite na pravougaonik. Preklopite duže strane na unutra pa zatim isecite na 4 jednaka kvadrata. Na sredinu svakog kvadrata stavite po komadić sira pa ivice testa prevucite na unutra tako da zatvorite sir. Okrenite formiranu pogačicu na pripemljen pleh pa nastavite sa preostalim testom.

Za premazivanje možete koristiti samo razmućeno žumance ili žumance razmućeno sa malo mleka. Ja sam žumance razmutila sa malo mleka i melase, pa sam time premazivala pogačice. Preko sam posula ćurekot, vi možete koristiti i neko drugo semenje. Kim bi se savršeno uklopio. Zasecite u iks po vrhu pa stavite da se peče u zagrejanu rernu. Pecite oko 30 minuta, dok pogačice ne porumene.

Prijatno! Vaša Mila

One thought on “Lisnate pogačice sa sirom

  1. Izgubila sam te iz vida 🙁
    Videh te Insta i sad kao da igram nekad lepu igru Ajme koliko nas je 🙂
    Veliki si majstor bila, radila sve i svašta i eto ti savršenstvo!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.