Loukoumades – grčki uštipci sa medom

Za mene sezona prženog testa traje od 1. Januara do 31. Decembra, svake godine, svakog sata i minuta. Ne postoji dan tokom leta koji će biti toliko vruć da mi vruća krofna ili uštipak neće prijati. Takođe, nema te zime koja bi prošla a da je ne obeležim sa makar nekoliko ovakvih recepata. Loukoumades su naravno, jedan od najlepših recepata na ovu temu.

Grci ove uštipke prave na vrlo jednostavan način. Čak je i priprema vrlo laka iako na prvu možda izgleda kompikovano. Nije, samo je drugačije. Preliveni medom i posuti originalno orasima a kod mene sirovim neslanim pistaćima – divna poslastica, moram priznati.

Mislim da bi bili sjajni i kada bi se samo uvaljali u prah šećer ili servirali uz malo domaćeg džema od kajsije. Ili da ih prelijete sa malo čokoladnog sosa? Nisam pametna šta je primamljivije i lepše 🙂


Loukoumades – grčke krofne sa medom

240 ml toplog mleka
240 ml tople vode
10 g suvog kvasca ili 1/2 kocke svežeg
2 kašike šećera
4 kašike maslinovog ili običnog ulja
450 g mekog brašna T400

Ulje, za prženje
Med, za prelivanje
Orasi ili pistaći, za posipanje

Priprema:

Toplo mleko, toplu vodu, kvasac i šećer pomešajte u velikoj posudi pa ostavite da odstoji 10-ak minuta. Zatim, dodajte ulje i brašno pa umutite da dobijete glatku smesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i stavite na toplo da testo udvostruči volumen.

Ulje dobro zagrejte na srednju jačinu. Ukoliko imate kuhinjski termometar, treba da dostignete temperaturu od 160 stepeni. Tada možete početi sa prženjem. Potrebno je da jednom rukom istiskate testo kroz pesnicu a da drugom rukom nauljenom kašikom vadite uštipke i spuštate u vrelo ulje.

Pržite uštipke nekoliko minuta dok sa svih strana ne porumene. Ispržene ih vadite na tanjir sa papirom. Zatim, kada su svi uštipci isprženi, zagrejte med (oko 100 g), pa prelijte preko uštipaka. Možete posuti i malo cimeta i sa malo seckanih oraha ili pistaća.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.