Čokoladna krema sa pijanim suvim grožđem

Cokoladni-krem-Menaz1Taj komad čokolade, tih 10 štanglica i pet utisnutih slova na svakoj od njih probude u meni neku čudnu nostalgiju za vremenom kada su stvari bile jednostavnije, kada nije bilo previše izbora već samo jednog jedinog a on je uvek bio pravi i najbolji. Tada se prodavao kvalitet. Tada je to bilo važno.

Danas imamo mnogo izbora a ipak se vraćamo baš nekim proizvodima na kojima smo odrastali i učili. Oni su i dalje isti kao tada a baš to je ono što je važno – neke stvari ne treba da se menjaju, treba zauvek da ostanu baš takve kakvim ih pamtimo i nosimo u našim srcima.

Cokoladni-krem-Menaz2

Sećam se nekog vremena kada sam jela samo mamine kolače… ti kolači su u sebi uvek imali samo Menaž čokoladu. Sećam se da tata nikada nije jeo slatkiše, ali bi se uvek obradovao Menaž čokoladi. Jeo bi je onako klot, na suvo. Sećam se i znam, da je Menaž uvek bio važan ♥


Sastojci:

150 g Menaž čokolade

250 ml kondenzovanog mleka (u boljim super marketima ili po receptu na kraju teksta)

70 g suvog grožđa potopljenog u 50 ml viskija

2 kašike ekstrakta vanile

prstohvat soli

100 ml umućene slatke pavlake

kakao prah za posipanje

dekoracija po želji

Priprema:

Čokoladu izlomite i stavite u šerpu zajedno sa kondenzovanim mlekom pa zagrejte na srednjoj temperaturi toliko da se čokolada otopi, sve vreme mešajući. Sklonite sa vatre, dodajte prstohvat soli, vanilu i oceđeno suvo grožđe pa sve dobro promešajte i ostavite da se prohladi do sobne temperature uz povremeno mešanje. Smesa neće biti potpuno glatka i činiće vam se da ima grudvice i slično, ali to će se na kraju sve ujednačiti. Zatim, žicanom mutilicom pomešajte sa slatkom pavlakom da masa postane ujednačena. Rasporedite u 6 čaša za serviranje i ostavite preko noći u frižideru. Pred serviranje svaku čašu bogato pospite kakao prahom i dekoracijom po želji.

Menaž “I svaki put uspe” <3

Recept je realizovan u saradnji sa kompanijom Štark.

Cokoladni-krem-Menaz3

*Kondenzovano mleko možete pronaći u bolje opremljenim super marketima ili ga možete brzo napraviti sami tako što ćete u blenderu pomešati 200 g mleka u prahu, 40 g putera i 80 g šećera u prahu pa postepeno nalivati oko 150 ml provrele vode, ostavite da se prohladi i spremno je za korišćenje.

Prijatno! Vaša Mila!

2 thoughts on “Čokoladna krema sa pijanim suvim grožđem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.