Meze daska

Ako mene pitate, ovo bi mogao da bude moj životni poziv. Meze daska ili meze tanjir su za mene terapija i kreativnost u jednom. Mnogo uživam u kreiranju ovakvih dasaka i zaista, zaista bih mogla svakog dana da pravim ovakvo posluženje. Beskrajno me obraduje kada nam se neko najavi i kada imam razlog da se zaigram, priznajem 🙂

Zato sam pomislila da bi vam značio jedan baš ovakav post u kojem ću vam dati neke tips&tricks kako da vam ovakvo posluženje uvek bude uspešno i lepo. Ne možete samo staviti sve na tanjir, to znate.


Meze daska – šta da stavim na nju?

Jedna kvalitetna meze daska mora da ima nekoliko osnovnih namirnica. Za mene je idealno da na dasci bude dve-tri vrste sira, nekoliko vrsta mesnih delikatesa uz makar jednu vrstu kobasice, različitog koštunjavog voća, svežeg voća i povrća, nekih krekera ili hlebića, neizostavnih maslina i naravno nekog pikantnog džema kojim ćete sve to oplemeniti.

Prva i najvažnija stvar koju morate da znate pre pripreme ovakvog posluženje jeste da je kvalitet namirnica koje koristite zaista ključan. Možda nećete uvek moći da priuštite najskuplje sireve i mesa a često za tim zaista i nema potrebe, ali ako imate izbor, uvek izaberite ono bolje. A bolje nije nužno i skuplje. Moj savet je da na ove daske stavljate one naminirnice koje biste mogli da jedete i solo, bez ičega pored.

Kako da iskombinujem namirnice za meze dasku?

Ovde možemo da se pravimo važni i kažemo da postoji neka tajna formula po kojoj ćemo praviti kombinacije ukusa, ali nema je. I sami znate da na ovakav tanjir nećete staviti pavlaku i parizer, pretpostavljam da to i ne treba da vam kažem. Ali, možda ne znate da možete iskoristiti i najjednostavniji domaći džem od kajsije, staviti ga u neku lepu posudicu i smesititi pored sireva. Džem od kajsije bude sjajan u kombinaciji sa parmezanom i drugim tvrdim sirevima. Ima mnogo malih proizvođača sa sjajnim proizvodima čije džemove možete iskoristiti u ove svrhe i to bez trunke straha da ćete nešto pogrešiti. Znam, jer sam isprobala mnoge. 

Takođe, na ovakav tanjir ćete staviti na primer, krekere ili fine italijanske grisine ali nikako čips ili štapiće. Takve razlike morate praviti i njima se uvek voditi. Slani bademi, orasi i pistaći su takođe odličan izbor dok prženi kikiriki to nije, prosto ne ide.

Čeri paradajz, sveže grožđe, brusnice, suve kasjije, suve šljive, sveža kruška, sveža smokva, jagode – to su odlični dodaci ovakvom posluženju jer se njihova slast odlično slaže uz slane mesne delikatese. Osim što doprinose ukusu, stavljanje ovakvih namirnica će meze daske učiniti lepšim na oko.

Zaključak je da tajne formule nema. Važno je da na dasku stavite ono što volite i da to sve zajedno ima smisla.

Iskoristiću priliku da vam skrenem pažnju i na neke od fantastičnih namirnica koje sam koristila za ovu meze dasku. U pitanju su premium crnogorski njeguški pršut, kulen, goveđa pršuta i pančeta. Sve do jednog je bilo savršeno. Baš po mom ukusu. Pomislili biste da je pršuta pršuta i da je svaka dobra. Ali, kada probate ovu pršutu, biće vam jasno da nisu sve dobre – neke su baš mnogo dobre.

Posebno me je obradovao kulen jer je jedan od retkih koji mi se baš dopao. Fantastična tekstura i izbalansiran ukus začina, sjajan je! Pančeta se topila pod nepcima, bukvalno. Goveđa pršuta je priča za sebe – nije presušena, taman je meka i divnog, divnog čistog ukusa. Isprobala sam i divan koziji sir sa začinskim biljem iz Gorski radionice kao i ove fine grćke masline.

Sjajna stvar je što sve ove proizvode, ali i mnoge druge delikatese tipa kozijih sireva, maslinovog ulja, balzamiko sirćeta, maslina, italijanskih sireva, vina i rakije možete kupiti online kod Kulinar.rs. A još sjajnija stvar je što sve stiže sveže i baš na vreme. Moj paket je stigao istog dana kada je poslat, sve je bilo savršeno isečeno i naređano, fino vakumirano, čisto i uredno. 

Okej, ima još jedna sjajna stvar a to je da možete naručiti i meze tanjire, da vam spremni stignu na kućnu adresu. Vi izabere namirnice koje želite na svom tanjiru a ovi sjajni ljudi to sve lepo naseckaju i naređaju za vas – kul, zar ne?

Nadam se da vam će vam ovaj post biti koristan i još više inspirativan. Uživajte u ređanju i dekorisanju 🙂

Post je urađen u saradnji sa Kulinar.rs.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.