Obrok salata sa grila

Već znate da od skoro u kuhinji imam novu igračku i da je koristim skoro svakodnevno – električni gril za kojim smo bili u potrazi proteklih godina. Trebalo nam je nešto kvalitetno za stan, kada želimo da pripremimo neki komad mesa, ribe ili povrća a da ne odlazimo na plac da raspaljujemo ćumur. Obrok salata od grilovanog sira i tikvica je prvi od tri posta u kojima ću vam predstaviti ovaj gril.

Nisam poludela, namerno sam za kraj ostavila upravo meso iako bi po svoj logici ono trebalo da bude u prvom blog postu. Rekoh sebi hajde malo da idemo van logike i da vam prvo pokažem da na grilu možete da pripremate i sve druge namirnice pored mesa. Već smo pripremali celu ribu i filete ribe, pripremali smo i razno povrće, kobasice i različite vrste mesa.

Prvo uključivanje je prošlo ovako: Milica je rešila da meso izmarinira samo sa malo soja sosa i da ga tako stavi na gril koji prvi put uključuje. Cela kuća je dimila, vatra je bila prejaka, na rešetakama je nažalost ostao trag od sagorevanja soja sosa i ulja zajedno, meso je bilo ukusno, ali je cela priprema bila užasno nespretna. Iako znam da taj mali trag soja sosa može da se oriba, namerno ga ostavljam tu gde jeste jer volim da stvari koje koristim tako i izgledaju, kao da su korišćene.

Eco Grill je firma koja se nalazi u Užicu i bavi se proizvodnjom grilova za HORECA sektor u zemlji i inostranstvu. Meni to uvek ulije poverenje jer znam da su restoranske kuhinje potpuno podređene tome da sve funkcioniše i da aparati proizvedeni za Horeca sektor zaista imaju potpuno drugačiji kvalitet od onih koje kupujemo za kućnu upotrebu i to iz jednog jedinog razloga – napravljeni su za mnogo agresivnije korišćenje nego što je to slučaj sa aparatima koji se prave za upotrebu u kućnim uslovima.

Jedan gril restoran svakog dana, 24/7, koristi samo gril. Zamislite da sva jela koja izbace u jednom danu peku na grilu koji biste kupili za nekoliko hiljada dinara i na njemu ispekli roštilj pet puta godišnje. U restoranu ne bi preživeo ni dana.

Dakle, trajnost i kvalitet. Eco Grill Home model je napravljen po istim standardima ali je prilagođen kućnoj upotrebi. Dimenzije su mu smanjene na minimum ali opet imate dovoljno prostora da izpečete roštilj za neko porodično okupljanje. Sav je od inoxa, ne postoji delić roštilja koji ne smete da oribate i što je najvažnije – na ovom grilu je jedna rešetka jedan grejač.

Temperaturu možete podići do fantastičnih 320 stepeni a svetlosni indikator će vam pokazati kada je gril zagrejan. Uz gril ćete dobiti i dve specijalno dizajnirane alatke za čišćenje rešetki, torbicu za njih, posudu koja prikuplja sokove i masnoće i još jednu kul stvar koju ću vam detaljnije pokazati u sledećem postu kada budemo pripremali ribu.

Reč je o tankoj, potpuno nelepljivoj podlozi koju ćete koristiti za pečenje ribe i, na primer, sira za grilovanje. Ova podloga ne utiče na temperaturu grila i ne postoji ništa što bi se za nju zalepilo, pa je zaista zgodna za pripremu osetljivijih komada tipa ribe, sira, burgera, pa čak i jaja ako odlučite da pravite doručak za šampione 🙂 Videćete na jednoj od slika na kojoj se peče sir, to je jedan mali deo podloge koji je ostao kada sam ostatak iskrojila za površinu grila.

Danas vam predstavljam ovu toplu salatu od grilovanog sira koju sam iskombinovala sa grilovanim tikvicama i rotkvicama. Dresing koji sam koristila možete preliki preko bilo koje salate, samo ga doterujte prema vašem ukusu. A ovaj recept shvatite kao dobru polaznu tačku za obrok salatu. Povrće i sir uvek mogu biti različiti!

Koristila sam Ravnicarski sir za grilovanje koji vam od sveg srca preporučujem jer je ukusniji i definitivno povoljniji od onih koje ćete pronaći u marketima. Ako nemate sir za grilovanje, u salatu naravno možete staviti bilo koji drugi sveži sir.


Obrok salata sa grila

3 male zukini tikvice
5-6 svežih rotkvica
150 g sira za grilovanje
dve šake matovilac salate ili rukole
grančica sveže nane
malo ulja

Dresing:
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica meda
1 kašičica dižon senfa
1 kašika balzamiko sirćeta ili limunovog soka
so i biber po ukusu
sveža nana
beli luk, po ukusu

Priprema:

Gril zagrejte na 220 stepeni. Tikvice operite, osušite i isecite po dužini na četvrtine. Prelijte ih sa malo ulja i dobro uvaljajte da sa svih strana budu nauljene. Stavite ih na vreli gril i pecite 6-7 minuta uz okretanje sve dok ne budu fino išarane. Stavite i rotkvice, cele ili isečene, sve jedno. One neće dobiti koricu ali će dobiti ukus i samo malkice promenjenu strukturu. Stavite i grančicu nane i kratko ispecite. Ona će kasnije dati poseban šmek celom obroku.

Pred kraj stavite i sir koji ste izvadili iz frižidera i dobro osušili ubrusom. Najbolje je da za njega koristite podlogu o kojoj sam pisala gore jer ćete ga tako urednije okrenuti i neće se zalepiti ni malo. Sir se griluje jako kratko i to na srednjoj jačini. Čim počne da pravi mehuriće sa strane, vreme je da ga brzo okrenete i pečete još jako kratko, tek da dobije šaru.

Za to vreme pripremite dresing tako što ćete staviti sve sastojke u teglicu, zatvoriti i snažno promućkati da se sve poveže. Zatim, u tanjir servirajte matovilac, grilovano povrće i sir pa sve prelijte dresingom i izmešajte pažljivo prstima.

Dok uživate u salati, gril ostavite uključen ali na 80 stepeni. Kada se gril ohladi na stepen ispod, lampica će ponovo da se uključi i tada ćete znati da je otprilike na optimalnih 80 stepeni koji su potrebni za čišćenje. Vi tada isključite gril i posebno dizajniranim špatulama očistite rešetke da skinete višak hrane koja je ostala zalepljena na i ispod rešetki. Nakon toga, koristite žicu i vodu pa oribajte rešetke detaljnije.

Ja ne koristim sapunicu u ovom stadijimu jer do sada zaista nije bilo potrebe. Žica i voda su sasvim dovoljne. Fioku izvadite i operite pod mlazom vruće vode sunđerom i sapunicom, da skinete sve ostatke hrane i masnoće.

Kada se gril ohladi, podignem ga tako da stoji uspravno, da bih oribala i donju stranu rešetki žicom. Ovo sve ukupno traje svega 10-ak minuta. Kada operete gril nakon svakog korišćenja, onda nikada nemate potrebu da ga nešto specijalno ribate i da na to trošite mnogo vremena. Nakon ribanja, obrišem sve čistom vlažnom krpom i odložim gril do sledećeg korišćenja.

Post je urađen u saradnji sa EcoGrill Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.