Palačinke od heljde i spanaća

palačinke od heljde

Muku sam mučila sa heljdom godinama unazad. Davala sam joj šansu milion puta i uvek sam imala strašno bolne posledice nakon konzumiranja. To su uglavnom bili hlebovi, palačinke ili lepinje koje sam pravila od heljdinog brašna. Za mene je logično da ukoliko hoću da napravim zdrav hleb, treba da ga napravim od što čistijih namirnica, pa sam tako često koristila čisto heljdino brašno. I nakon toga umirala od bolova. Svaki put. Zato su mi ove divne palačinke od heljde bile pravo otkriće.

Otkrila mi ih je Maja Babić koju svi vrlo dobro znate sa bloga Cooks&Bakes. Cela poenta je u tome da se koristi sirova heljda koja se prethodno natapa vodom. Ovo važi i za palačinke i za hlebove i za druge vrste peciva. I trenuntno nema većeg otkrića za mene! 

Ovakve palačinke su prvo, užasno jednostavne za pravljenje. Drugo, imaju divan a ne težak i opor ukus heljde. I treće, nema bolova u stomaku koliko god palačinki da pojedem! Predivno! Ja sam ovde upgrade-ovala heljdine palačinke i dodala baby spanać. Ukoliko želite samo ukus heljde, izosatvite spanać i to je to. Sve ostalo ostaje isto.


Palačinke od heljde i spanaća

300 g sirove Nature’s Promise heljde
400 ml vode
Oko 80 g Baby spanaća, Maxi pijaca
1 kašičica Premia vlašca
1 ravna kašičica Premia himalajske soli
½ kašičice Premia bibera
2 Premia domaća jaja
2-3 kašike Premia ekstra devičanskog maslinovog ulja
Voda, po potrebi

Priprema:

Heljdu prelijte sa 400 ml vode, promešajte i ostavite na soboj temperaturi minimum jedan sat. Zatim, baby spanać stavite u činiju i prelijte vrelom vodom. Promešajte i ostavite da omekša. U blender stavite heljdu zajedno sa vodom u kojoj je stajala. Dodajte proceđen spanać, začine, jaja i maslinovo ulje. Dobro zimiksajte i dodajte vodu po potrebi da dobijete smesu malo gušću nego za klasične palačinke.

Pecite palačinke kao što pečete bilo koje druge palačinke. Ja koristim teflonski tiganj i ne podmazujem ga masnoćom jer je u potpunosti nelepljiv. Budite pažljivi prilikom okreatanja palačinki jer je smesa nešto gušća nego uobičajeno i trebaće malo više vremena da se ispeče. Ukoliko razredite smesu previše, palačinke neće izdržati okretanje. I bacite pogled na ovaj reel da vidite koja gustina testa je optimalna kao i ceo proces pripreme.

Post je urađen u saradnji sa Maxi.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.