Sirovi kolač sa višnjama

Jedan srcasti kolačić morao je da se nađe na i na mom blogu ovih dana. Sirovi kolač sa višnjama je ukusan, osvežavajuć i kremast, i to sve taman. Znam da vam je teško da se odlučite na pripremu sirovih poslastica ako već niste zagazili ka zdravijoj ishrani, ali imam caku i za to. Od ovakvih poslastica ne treba da očekujemo ukus cheesecake-a ili nekog sličnog kolača. Ne može, nema sira. I nije cheesecake. 

Ako znate da u ovaj kolač ide badem, lešnik, indijski orah, kokosov krem, kokosov šećer, višnja… Onda baš te ukuse i treba da očekujete. Kada to rešite sa sobom, onda će vam svaki sirovi kolač biti jako ukusan jer zaista to i jeste. Nije kopija cheesecake-a već kolač za sebe, baš kakav treba da bude. Ne treba da dozvolite da vas izgled i boje zbunjuju u uživanju. Ovo važi i za druge segmente ishrane.

Ako ste izbacili gluten i više ne možete da koristite pšenično brašno, a baš vam se jedu kiflice, pripremićete kiflice od nekog alternativnog brašna. Ako je to brašno na primer, leblebija, vaše iflice će imati ukus leblebije, mnogo je jednostavno 🙂 Ovo često ponavljam jer mislim da je to srž problema kod ljudi koji pokušavaju da promene ishranu a u tome ne uspevaju.

Ovaj srcasti kolač sam pripremila sa višnjama i da budem potpuno iskrena ukus mi je fantastičan ali teksturom gornjeg sloja nisam najzadovoljnija. Iako je čvrsto i drži oblik, mislim da je, kako je u pitanju višnja koja je voćka puna vode, trebalo da u taj deo dodam još malo agar-agara ili biljnog želatina kako bi bio malkice čvršći. Kako jako retko pripremam ove poslastice, ne bežim od toga da koristim agar agar za zgušnjavanje. To je prirodni zgušnjivač. I ne, ne treba da ga mažete na ‘leba samo zato što je prirodan, ali umereno korišćenje je sasvim u redu. 

Takođe, za ovakve poslastice su silikonski kalupi zakon. Em će biti sjajna površina, em će biti urednije. Videćete da sam napravila dva veća srca u metalnim kalupima i dva malecka u koje sam sipala ostatke smese. Ti malecki izgledaju mnogo lepše 😀 Ali, ukus je podejdnako dobar i jednim i drugim. Najbolje je da kolač sklonite iz kalupa dok je još uvek zamrznut. Iz silikonskog to ide lako, ali iz metalnog vam treba malo strpljenja. Takođe, ukoliko koristite normalan okrugli kalup, količina sastojaka koje navodim dovoljna je kalup prečnika 22 cm.


Sirovi kolač sa višnjama

Podloga:
75 g Premia sirovih lešnika
75 g Premia blanširanih badema (ili sirovih)
1 puna kašika Nature’s Promise kokosovog ulja
1-2 kašike Nature’s Promise javorovg sirupa (dodajte po ukusu)

Krem:
225 g Premia indijskog oraha (preliven vrućom vodom na min.1 sat)
1 puna kašika Nature’s Promise kokosovog ulja
Nature’s Promise kokosov šećer (po ukusu)
2 kašike Nature’s Promise brašna od kokosa
Sok od polovine limuna
1 kašičica agar-agar
50 ml biljnog mleka po vašem izboru
1 konzerva Delhaize kokosovog mleka

Dodatno:
50 g Premia kakao praha
Komadići kakao zrna, opciono
200 g Premia smrznutih višanja
2 x ¼ kašičice agar agar

Dekoracija:
100 g Delicata 85% čokolade

Priprema:

Prvo potopite indijski orah u vruću vodu. Možete koristiti i sirovi indijski orah, ali meni je i ovaj sasvim u redu. So se ispere potapanjem u vodi i orah lepo omekša, tako da mi ne pravi neku veliku razliku. Neka ovako stoji potopljeno minimum jedan sat. U međuvremenu u seckalici izblendajte lešnik, badem, javorov sirup i kokosovo ulje. Utisnite u dno kalupa i stavite u friz dok prirpemite sve ostalo.

Indijski orah isperite i procedite. Stavite u blender sa svim ostalim sastojcima liste za krem. Blendajte da dobijete potpuno kremastu strukturu. Potrajaće nekoliko minuta. Zatim, smesu koju ste dobili podelite na otprilike tri dela. U jedan deo stavite kakao prah i dobro izblendajte da se sjedini. Ulijte u kalupe, poravnajte, pospite komadićima kakao zrna i stavite u zamrzivač da se stegne. 

Zatim, u drugu trećinu krema dodajte 50 g višanja i ¼ agar agar. To će biti svetliji deo. Izblendajte i prelijte preko stegnutog čokoladnog dela. Stavite u friz da se stegne. U treći deo krema stavite preostale višnje i ¼ kašičice agar-agar pa izblednajte i stavite preko stegnutog svetlijeg krema. Zamrznite da se u potpunosti stegne a zatim uklonite kalupe i stavite kolače u frižider. 

Ukrasite rastopljenom čokoladom pa dekorišite po vašem ukusu. Samo da napomenem da čokolada koju sam koristila u sebi sadrži šećer, ali meni ova količina zaista ne smeta. Ukoliko vama predstavlja problem iz bilo kog razloga potražite neku alternativu.

Takođe, može vam zasmetati što sam koristila pečene indijske orahe i blanširani badem jer to onda ovu tortu ne čini sto posto sirovom. Opet, ja nisam na striktnoj sirovoj ishrani i ovaki ustupci su mi potpuno okej. Vi ćete sve prilagoditi sebi, to se podrazumeva 🙂

Post je urađen u saradnji sa Maxi.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.