Pečena feta sa medom

pecena feta

Mnogo volim da priređujem zakuske… To je ono kada su na stolu delikatesi od mesa, razni sirevi, voće, specijalni džemovi, hlebovi… sve savršeno iskombinovano do te mere da se sve sa svim slaže i nema greške kojim bi se redosledom jelo. To mi je omiljeni zadatak u kuhinji. Nažalost, to više ne radimo tako često ali mnogo puta osmislim neki recept baš za takvo posluženje. Ovo je definitivno jedan od njih.

Pečenu fetu je najbolje da služite toplu ali nećete pogrešiti i ako je poslužite prohlađenu. Savršena je sa prepečenim hlebom i sa malo dodatnog meda. Ili nekog specijalnog džema, tipa smokve. Trebaće vam samo pet minuta da sve pripremite i stavite u rernu i to je to. Posle pečenja može direktno na sto.

Važno je da uzmete pravu grčku fetu. To je sir znatno drugačijeg ukusa i teksture od naše fete i mnogo ćete pogrešiti ako ih u ovom receptu zamenite. Grčka feta je jak, stari sir, tvrđe i specifične teksture. Imate je u većim marketima, pakovanu u vakumiranu belu kesu od 250 g. Cena je jača, ali vredi svakog dinara jer je ukus fantastičan. Znam da je gotovo uvek imaju u Maxi marketima.


Pečena feta sa medom

250 g grčkog feta sira
malo svežeg ruzmarina
2-3 čena belog luka
sveži krupno mleveni biber
1 šalot ili manja glavica ljubičastog luka
1 kašika kapara (koristila sam usoljene)
2 kašike malsinovog ulja
2 kašike meda

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni a posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Koristila sam cast iron, ali je za ovaj recept nevažno u čemu ćete peći. Uzmite u obzir da će med iscureti tokom pečenja i da će se malo jače osećati.

Na papir stavite 2 kašike maslinovog ulja pa na to položite sir. Sa strane stavite luk isečen na kriške, čenove belog luka koje ste zgnječili samo da se otvori ljuska, kapare i listiće ruzmarina. Sir dobro zalijte medom. Možete malo da zagrejete med ako je gušći. Pospite biberom i stavite u rernu na 25-30 minuta. Možete dodati i neku maslinu.

Ispečeni sir poslužite sa prepečenim hlepčićima koje ste prelili maslinovim uljem i uživajte!

pecena feta
pecena feta
pecena feta

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Pečena feta sa medom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.