Pečena losos pastrmka

losos pastrmka

Losos pastrmka je nešto što sam često viđala u ribarnici u kojoj uvek kupujem ribu. Ni sama ne znam zašto je ranije nisam isprobala. Uvek mi se činilo da je preskupa jer se zove tako kako se zove. Ispostavilo se da uopšte nije, cena za kilogram joj je skoro ista kao običnoj pastrmki. A da li znate u čemu je fora sa ovom ribom? Fora je što je to hibridna vrsta dobijena ukrštanjem dve vrste pastrmki (ako sam dobro razumela) i fora je što ta riba nije losos ali ima neke karakteristike lososa kao što su boja i donekle ukus. Malo je masnija od obične pastrmke što joj dodatno daje na specifičnom ukusu koji se meni jako dopada.

Najčešće pripremam pastrmku i to skoro uvek u rerni. To mi je najlakše, najmanje umiriše kuću i nekako mi taj ukus bude baš ono što volim kod ribe. Ali, kada krene sezona roštiljanja, onda je često pripremimo i na žaru a to stvarno bude posebno! Prošlog leta sam snimila i video recept za tu našu čuvenu ribu sa žara. Čuvena je jer imamo jednu jednostavnu foru koja ribi daje poseban ukus a to je nekoliko komadića drveta trešnje ili hrasta potopljenih u vodu pa proceđenih i stavljenih direktno na ćumur. Sitnica koja sve promeni ☺

Uvek u ribu stavim so, biber, limun, maslinovo ulje, beli luk i začinsko bilje koje imam pri ruci. Ovog puta sam ribu samo dobro zasolila i ispekla. Nisam stavljala ni masnoću ni druge začine jer sam htela čist ukus ribe. Ostali smo zatečeni koliko je ukus bio dobar i koliko zapravo i nije obavezno sve začiniti onako kako smo navikli.

Losos pastrmke su veće i svaka teži otprilike oko 700-800 g što je bilo sasvim dovoljno za nas troje. Dobro je zasolite i spolja i unutra, nemojte štedeti so. Ova ribaa ima dovoljno svoje masnoće pa zaista nije potrebno dodavati bilo kakvo ulje.

Znaćete da je bilo koja riba koju pripremate dobro pečena kada je sočna, meka i kada se njeni prirodno predefinisani komadi sami odvajaju.


Pečena losos pastrmka

1 losos pastrmka od 800 g

2 kašičice morske soli

prilog po želji

mešavina maslinovog ulja, belog luka, limunovog soka i peršuna za prelivanje, po želji

Priprema:

Ribu osušite papirnim ubrusom i spolja i unutra. Dobro posolite sa svih strana i položite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja, ostavite ribu da odmori 10-ak minuta a nakon toga je poslužite uz prilog po želji. Nama je krompir salata neizostavna. Možete pomešati i malu količinu maslinovog ulja, sitno seckanog peršuna, belog luka i limunovog soka i time prelivati ribu kada je poslužite.

losos pastrmka

losos pastrmka

losos pastrmka

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.