Mango – Kako se seče i koristi

mango

Mango sam mnogo puta kupila i nepogrešivo bacila jer mi se ukus retko kada dopao. Nije mi uopšte bilo jasno zašto bi ga iko ikada i jeo. Sve dok nisam naučila kako da ga koristim. Mango ne raste kod nas i uglavnom je nezreo u trenutku kada ga kupite. Sreća je u tome što to uopšte nije problem jer mu bez ikakvog truda možete i sami pomoći da dozri i bude spreman za korišćenje.

Kada ga kupite primetićete da je u većini slučajeva tvrd i nema nikakav miris ili ima neprijatan, sapunasti miris nezrele voćke. Ali, ako znate šta da uradite i ako imate strpljenja, onda će se taj tvrdi, bezlični mango kroz 2-3 dana pretvoriti u potpuno drugačiju voćku koju ćete zavoleti. Mangu je naravno potrebna toplota da bi sazreo pa bi bilo dobro da ga stavite negde blizu izvora toplote i tamo ga ostavite nekoliko dana. Ukoliko ga kupujete tokom zime, stavite ga na policu koja je blizu radijatora ili blizu kafe aparata ako je uključen tokom celog dana kao što je nama. Možete ga uviti i u papirnu kesu, kod mene se to pokazalo kao najbolji način.

Kada je mango zreo?

Nakon 2-3 dana mango treba da je i dalje ceo čvrst ali ipak mekan ispod kore kada ga pritisnete. Na onom delu gde je bio vezan za granu treba da izgubi neprijatni sapunasti miris a da razvije slatkastu voćnu aromu koja će vas privući kao što to radi breskva ili kajsija. Tada je mango spreman za sečenje.

Zaista ćete biti najveći srećnik u istoriji kupaca Srbije ukoliko u marketu kupite potpuno zrelu voćku kojoj ne treba dodatna nega kod kuće. Zato neka vam praksa bude da mango kupite nekoliko dana ranije i da uvek računate na dodatno veme sazrevanja da biste mogli da ga koristite.

Kako iseći mango?

Voćka kao voćka izgleda jednostavno ali ipak postoji caka. Koštica manga je neobično velika, tvrda i spljoštena a smeštena je tako da će vam trebati malo prakse da naučite kako da je izbegnete. Moraćete i da osluškujete voćku dok je sečete jer će oni delovi koji su blizu koštice i koji su prepuni tvrdih niti, kada zarijete nož u njih, dati drugačiji zvuk.

Prvo ćete iseći dve duže pljosnate strane a zatim kružno oko užeg dela koštice skinuti ostatak. Tu ćete odstraniti koru i iseći meso na komade. A dva veća dela ćete iseći malo drugačije. Možda vam ovo ne deluje kao najlakši način i možda vam je logičnije da jednostavno oljuštite voćku i isečete je oko koštice ali grešite. Videćete i sami ako probate.

Dva veća dela ćete oštricom noža zaseći do kore, u dva smera tako da formirate kockice, zatim ćete izvrnuti koru tako da kockice izađu i tada ćete ih nožem skinuti sa kore. Zaista je jednostavno – pogledajte u videu ispod.

Šta da radim sa mangom?

Najjednostavniji način da iskoristite mango jeste da ga dodate u smuti, čia puding, ovsenu kašu ili voćnu salatu. Takođe, odličan je dodatak i salatama od povrća ukoliko volite takve kombinacije.  Isečeni mango možete nekoliko dana čuvaati u frižideru ukoliko ga stavite u zip kesu ili kutiju koja se dobro hermetički zatvara. Isečenog na kockice i zamrznutog u porcijama možete ga u zamrzivaču čuvati dugo i po potrebi stavljati u smutije. Dodaće ukus ali će poslužiti i kao led. Možete ga uz dodatak šećera i malo vode izblendati u pire i prelivati preko deserta ili sladoleda.

Zašto je mango dobar?

Po izvorima koje pronalazim na internetu mango je bogat izvor vitamina kao što su A, C, E i kompleks B.  Važan je izvor antioksidanasa, vlakana, kalijuma, gvožđa i magnezijuma. Kažu da pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, problema sa probavom, problema sa kožom, anemijom i krvnim pritiskom. Po sajtu Alternativa za vas, mango ima nizak glikemijski index i ne utiče na povećanje šećera u krvi.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.