Pečeno pile sa senfom i začinima

Pečeno pile sa senfom koje sam pripremila za ovosubotnji post je definitivno promenilo moje gledanje na meso. Poslednjih nedelja sam prilično razočarana mesom i sve više razmišljam o tome da smanjim njegovu upotrebu, ako već ne mogu u potpunosti da ga izbacim. 

Ako mi je nešto postalo problem, to je definitivno piletina. Često u prodavnicama specijalizovanim za prodaju piletine izgleda zaista grozno a još češće ima zaista specifičan loš miris. Kada spremam, želim da moja hrana i izgleda i miriše dobro i primamljivo. I zato sam poslednjih nedelja izbegavala pileće meso jer nisam više želela da kupujem bilo šta. 

Ne mogu da kažem da bih mogla bez pilećeg mesa, ali ovih par nedelja mi zaista nije nedostajalo. Do juče, kada su mi se za ručak prijeli pečeni bataci. Batake sam kupila u pilećoj mesari (ako je to uopšte naziv), prodavnici pilećeg mesa koja mi je blizu kuće i u kojoj sam često po inerciji kupovala piletinu. Prosto mi je tu. I znate šta? Juče sam bila spremna da u potpunosti izbacim meso iz naše ishrane jer mi je miris, izgled i ukus tog mesa bio užasan (baš kao i ranije, ali nisam na to obraćala pažnju). Toliko užasan, da sam jedva završila ručak. 

Znala sam da mi je za ovu nedelju na repertoaru za isprobavanje bilo Omega pile iz Maxi mesare i  moram da priznam da sam, posebno nakon tih groznih bataka, bila zaista skeptična šta će biti kada otvorim to pakovanje sa piletom i kako ću uopšte uspeti da napravim post ako mi se meso ne dopadne. 

I, znate šta? Otvorila sam pakovanje a iz njega me nije zapuhnuo miris fabrike, već normalan miris svežeg mesa. Uzela sam pile u ruke i dopalo mi se što je izgledalo nekako zdravo i žućkasto na nekim delovima, a to mi je uvek dobar znak. I okej, hajde sad, na oko pile izgleda dobro, ali to ne znači da je zaista dobro. Lepo sam ga začinila, ispekla po svim svojim cakama koje imam za pečeno pile i na kraju iz rerne izvadila verovatno najbolje pile koje sam ikada ispekla! 

Miris baš onakakv kakav treba da bude, žuta masnoća oko hrskavice, kožica njami, meso žućkasto a ne roze, savršeno ukusno – sve na ovom piletu je bilo dobro! Baš sam zadovoljna, posebno što za piletinu zaista nemam nikakav tajni kanal kojim bih je nabavljala. Ispostavilo se da je sada Maxi moj tajni kanal za dobro pile 🙂


Pečeno pile sa senfom i začinima

1,7 kg Omega Pile iz Maxi mesare
3 kašike Premia senfa
1 kašičica sveže samlevene Premia mešavine začina za jela sa mesom
4-5 kašičica soli
2 čena belog luka
2 mala glavica crnog luka
1 šargarepa
Nekoliko kašika maslinovog ulja
100 ml neutralne pavlake za kuvanje, opciono

Priprema:

Rernu zagrejte na 230 stepeni. Pile dobro operite pa osušite ubrusom sa svih strana. Zatim, celo pile premažite senfom. Unutrašnjost pileta dobro posolite pa napunite čenovima belog luka, seckanim lukom i šargarepom. Posolite pilje i spolja pa dobro začinite mešavinom začina za meso. Dobro zasolite pile, nemojte se plašiti soli jer je ona ključna za dobar ukus celog pileta. Koža će biti slanija, ali će meso biti savršeno začinjeno. Tako pripremljeno pile stavite u zagrejanu rernu na 20 minuta.

Zatim, smanjite temperaturu na 190 stepeni i uključite tajmer na 1 sat i 30 minuta. Nakon jednog sata, izvadite pile iz rerne i sklonite sa površine so koje sa osušila. Biće skoro u komadima, samo je sklonite nožićem ili varjačom. Zatim, podignite pile usparvno tako da iscedite sav višak tečnosti koji se nakupio u piletu. Ja pile podignem tako što varjaču stavim u unutrašnjost pileta i podignem a drugom varjačom pridržavam sa druge strane.

Zatim, tečnost koja je izašla iz pileta treba da vam posluži da premažete pile jednom ili dvaput ukoliko želite. Ja u ovom trenutku premažem površinu pileta sokovima od pečenja i prelijem sa kašikom-dve maslinovog ulja. Vratim u rernu a onda pečem 15-ak minuta. Zatim, izvadim i ponovo prelijem sokovima iz posude i vratim u rernu na još 10 minuta.

Da li je pile pečeno?

Ovo je najrazumnije pitanje koje ćete sebi postaviti, bez brige 🙂 Ima nekoliko načina da ovo proverite. Jedan je da koristite kuhinjski termomometar i da ga nakon pečenja zabodete u onaj deo mesa koji je najdeblji, u ovom slučaju je to belo meso. Temperatura u sredini treba da bude oko 90 stepeni. Ovo važi samo za piletinu, ne i za ostala mesa.

Drugi način je da bušnete meso vrhom noža ili štapićem za ražnjić i malo pristisnete da izađu sokovi. Ako je tečnost bistra, pile je pečeno. Ako je mutna, vratite pile u rernu na jš 20-ak minuta.

Treći način je da za svaki kilogram mesa pečete nešto manje od jednog sata. Dakle, za pile od 2 kg, vreme pečenja će biti nešto manje od 2 sata. Još jedan dobar test može da bude i ako se koska bataka odvaja od mesa.

Kada je pečenje završeno, meso nemojte odmah seći. Sačekajte makar 15 minuta pre nego što počnete sa služenjem. Ali, možete ga pokriti i aluminijumskom folijom i tako ostaviti sigurno sat vremena pre služenja. Biće savršeno, bez brige 🙂

Ako je ostalo sokova od pečenja i ako nije previše slano, možete staviti u šerpicu sa malo neutrlne pavlake za kuvanje i pustiti da provri. Sklonite sa vatre  a onda izmiksajte štapnim blenderom. To će vam biti savršen sos uz meso, ne može bolje.

Post je urašen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Pečeno pile sa senfom i začinima

  1. Draga Mila,istovetno iskustvo sam i ja imala kupujuci u toj istoj specijalizovanoj pilecoj mesari,u nasem gradu..Na zalost,uzgoj i plasiranje takvih proizvoda je nedopustiv,jer se to granici sa jestivoscu..Drago mi jeda si pronasla adekvatnu zamenu za piletinu,svakako cu isprobati. Izgledom podseca na piletinu koja je zaista iz domaceg uzgoja.

    1. Draga Danijela, jasno je da pričamo o istoj prodavnici 🙂 Od te njihove piletine mi je postalo teško da kupujem bilo kakvo meso, sada baš vodim rauna šta uzimam. Ovo pilence je bilo baš dobro. Moraću da pripremim i supu od njega, da vidim kako će biti jer je i to jedan od boljih načina da se vidi kakvo je pile 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.