Poširana jaja sa lososom

poširana jaja

Ovo je priča o ljubavi. O tome kako i koliko nas ljudi (mali i veliki) menjaju. Priča o zahvalnosti. O radosti. O suštini. Kod nas jaja nisu samo jaja. Ona su sećanja, ona su miris detinjstva, ona su simbol svega dobrog što želimo sebi i svojoj deci. Ona su život baš onakav kakav treba da bude. Ona su snaga i volja.

Divno je kako život dobije drugačiji tok kada dobiješ dete. Postaneš bolji čovek, želiš drugačije stvari, misliš na drugačiji način. Ceniš vreme kao nikada do tad i sazrevaš zajedno sa svojim detetom. Ubeđena sam da se isto to desi i kada dobiješ unuče, samo je još hiljadu puta lepše. Znam šta govorim, imam svedoke.

Ali, svedoci smo ujedno i mi, dok ih gledamo koliko su posvećeni našoj deci, na koji način ih gledaju, na koji način miluju, na koji način greju i čuvaju. Koliko im je važno da budu srećna i radosna, da im ništa ne fali, da ne budu tužna, da im želje budu ispunjene i da zajedno sa njima proživljavaju još jedno detinjstvo, da zajedno sa svojim unucima budu deca.

Da, naravno da svom detetu želim da sazri u zdravog, poštenog i vrednog čoveka. Ali više od svega joj želim da zauvek u sebi sačuva makar tragove ljubavi koju joj daju bake i deke. To je ono što će je učiniti dobrim čovekom – ljubav i sigurna ruka koja će je pridržati kada zatreba.

Lenka je imala sreću da joj bake i deke budu naši roditelji, baš takvi kakvi jesu. Mi smo imali sreću da su naši roditelji baš naši roditelji. 

Jaja i koke kod mojih u dvorištu su samo delić tog divnog kruga ljubavi koji je oko nje. Tu su da joj pruže detinjstvo kakvo zaslužuje u ovom suludom vremenu. Tu su da joj pruže sigurnost i radost. Tu su da je nauče svemu što je važno. Tu su da sa setom i radošću jednog dana pogleda ove fotografije i kaže sebi kakvo je divno detinjstvo proživela.

Hvala vam što za ovo dete dajete sve što imate!

domaća jaja

koke

Možda su poširana jaja previše poš uz ovakvu priču, ali upravo je to čar koju nam domaća jaja daju – mogućnost da budemo sve što želimo na tanjiru koji kreiramo!


Poširana jaja sa lososom

2 domaća jajeta

2 kašike sirćeta

100 g dimljenog lososoa

2 kriške tamnog hleba

2 kašike maslinovog ulja

malo zelene zalate

malo ovčijeg sira

malo crnog luka

so, biber, mirođija

Priprema:

U velikoj šerpi zagrejte vodu i sirće do ključanja. Važno je da jaja pripremite pre nego što ih spustite u vodu. Zato ih razbijte u dve odvojene posude. Trenutak pre nego što ćete napraviti vir (sledi u daljem tekstu) jedno jaje prebacite u kutlaču. Kada je voda provrela varjačom napravite vir u sredini šerpe i polako spustite kutlaču sa jajetom. Izvadite nežno kutlaču i ponovite sa drugim jajetom. Ostavite jaja da se kuvaju 4 minuta za rovito žumance ili duže ukoliko želite da žumance bude bolje skuvano. Ukoliko mešate tokom kuvanja, činite to nežno i polako.

Kada su jaja skuvana, izvadite ih rupičastom kašikom i stavite na tanjir. U međuvremenu pripremite hleb tako što ćete ga prepeći na teflonskom tiganju sa malo maslinovog ulja sa obe strane. Na prepečen hleb stavite zelenu salatu, losos, sir, luk i začine. Na kraju preko stavite poširano jaje i začinite prstohvatom mirođije. Poslužite dok je jaje još uvek vruće.

poširana jaja

poširana jaja

Prijatno! Vaša Mila

One thought on “Poširana jaja sa lososom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.