Rebarca sa halapenjo sosom

rebarca

Nekad bih se zeznula i za ovakvo neko jelo napisala da je zdravo, iako suštinski, po svim merilima ono to nije. Ali, ono što jeste zdravo za nas, za našu dušu jeste da sebi damo prostora da dišemo, da ne budemo u stegama, da ne budemo u kalupima, da ne stežemo okove oko sebe nauštrp naše duševne sreće. Stvarno je važno da se ponekada ispred sebe stavimo rebarca i njima se dobro zamažemo! Važno je da na 20 minuta osetimo slobodu i moć da u svom životu radimo stvari kako mi hoćemo, da držimo stvari u svojim rukama!

Pripremali smo ih dva dana za redom. Prvog dana su bila sa istim sosom ali bez halapenjo papričice. Bila su podjednako dobra kao i drugog dana, samo manje ljuta. Prvog dana su bila zasoljena a drugog čak uopšte ne. Bila su podjednako ukusna. I prvog i drugog dana smo imali meru a to je ključ uspeha za svaki obrok. ☺

Za njihovu pripremu vam zaista ne treba nikakav trud, ali vam sa druge strane treba strpljenje. To strpljenje u kuhinji je verovatno jedna od najvažnijih kulinarskih lekcija koje treba da naučite – nekad je baš vreme ono što je najvažnije za ukus. Tako je i u ovom slučaju.

Da bi meso sa rebaraca bilo sočno i meko i da bi skliznulo sa koske, morate da ga pustite da provede neko vreme u rerni. Tu nema prečica. Nemojte ga bockati, okretati, otvarati, zatvarati… samo ga pustite.

Ova  rebarca su ona koja zovu baby ribs i proteklih dana ih ima u Idea prodavnicama, proizvođač je Mitros iz Sremske Mitrovice. Možda će biti isečena na komade a možda ih zateknete i cele. Zamolite mesara da vam ih iseče na komade kakve želite, to im je minut posla i uglavnom budu srećni da mogu da pokažu svoje umeće, posebno ako vole svoj posao.

Halapenjo papričicu smo svežu našli u Metro-u ali znam da se može naći i sušena u Kotanyi kesicama.


Rebarca sa halapenjo sosom

700-800 g rebaraca (za dve osobe)

krupno mleveni biber, po ukusu

Halapenjo sos ↓

200 ml blagog kečapa

100 ml vode

so i biber, po ukusu

1/2 kašičice dimljene ljute paprike

1/2 kašičice tucane paprike

1/4 kašičice belog luka u granulama

3 kašičice smeđeg šećera

1 sveža halapenjo papričica ili kašičica suve

coleslaw salata za prilog

Priprema:

Rernu zagrejte na 120 stepeni. Na pleh stavite papir za pečenje. Na papir stavite meso i sa obe strane dobro pobiberite. Stavite rebarca tako da luk koske bude okrenut na dole. Pokrijte aluminijumskom folijom pa pecite 2 sata i 30 minuta. Možete i duže, ali ovo je odvoljno da meso bude sočno i meko.

U međuvremenu sve sastojke za sos pomešajte u malo dubljoj šerpi i stavite da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte 10-ak minuta uz mešanje da se sos blago zgusne.

Rebarca izvadite iz rerne pa pojaačajte njenu temperaturu na 220 stepeni i uključite gril grejač i fen ukoliko ih imate. Premažite rebarca gotovim sosom, sa jedne ili obe strane, pa stavite u rernu na 2-3 minuta. Izvadite ih, ponovo premažite pa ponovo u rernu na 2.3 minuta. Ponovite još jednom. Nakon toga, rebarca ostavite da odore 5-10 minuta a zatim ih servirajte uz preostali sos i svežu, hladnu coleslaw salatu.

rebarca

rebarca

rebarca

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.