Puter od orašastih plodova

Puter od orašastih plodova s vremena na vreme napravim. Uglavnom me nervira što nikada ne dobijem kremastu struktura kakva je kod onih putera koje kupim u zdravoj hrani. I da, imala sam neke čudne aparate u kući i to nikada nije bilo moguće izvesti jer bih morala da ih sahranim na pola pravljenja.

Kenwood seckalica mi je do sada pokazala sve svoje divne sposobnosti ali se ipak nisam usudila da pravim putere u njoj. Vođena prethodnim iskustvima, koja su uglavnom bila neuspešna, mislila sam da ne treba ni da probam.

Ipak, rešila sam da isprobam jer vam toliko preporučujem ovaj aparat i glupo je da mu ne zadam sve moguće zadatke. Ova seckalica seče led. Na sitno! Ima četiri noža i izuzetno je jaka. I da vam kažem, u njoj ćete napraviti super putere. 

Potrebno je vreme, naravno, ali na kraju ćete dobiti baš ono što ste hteli. Kada puter dovedete do ove teksture koja je na slikama, onda je to to. Stajanjem će pustiti još ulja pa će postati još kremastiji. I ne, ne treba da dodajte ulje u samom procesu pravljenja, to je najveća greška koju možete da napravite. Poenta ovih putera i jeste u tome da imate čist zdrav proizvod bez dodataka. Ja dodajem so, jer tako volim, ali čak ni ona nije potrebna i ključna za teksturu.

Koju god seckalicu ili blender da koristite, obavezno je odmarajte na nekoliko minuta jer je pravljenje putera zaista težak posao za njih. Malo blendirajte pa otvorite i sklonite sa ivica, pa ponovo. Sve dok ne dobijete mekani puter kojim ste zadovoljni. Sasvim je okej da puter bude i tvrđe teksture ako tako volite.

Koristite bilo koje sirove ili pečene orašaste plodove. Prženi kikiriki nije opcija, to svi znamo. Ali, pečeni je sasvim okej za mene jer i volim intezivniji ukus koji se dobije pečenje. Napisaću recept za jedan puter a u videu ćete videti kako se ponašaju i kikiriki i indijski orah. Odmah ću vam reći, kikirki je jedna tvrdoglava namirnica. Indijski orah je fin gospodin.


Puter od orašastih plodova

300 g orašastih plodova po izboru

Priprema:

Nema mnogo objašnjavanja, šta da vam kažem. U seckalicu stavite kikriki ili neke druge orašaste plodove i blendirajte dok ne dobijete teksturu koju želite. Na nekoliko blendiranja otvorite seckalicu i fino špatulom sklonite sve sa ivica, pa ponovo. U početku će sve biti mrvičastu pa će se onda formirate tvrda kompaktna masa koju ćete da razbijate i ponovo blendirate.

Poenta je da dovoljno dugo blendirajte da se plodovi zagreju i počnu da otpuštaju ulje koje će biti zalsužno za kremastu teksturu. Videćete u videp receptu kako je izgledao puter kada sam završila sa blendiranjem. Nakon sat vremena stajanja na sobnoj temperaturi u istoj onoj posudici, i jedan i drugi puter su postali mekši i kremastiji. Čuvajte ih u zatvorenoj tegli na sobnoj temperaturi. Ako znate da ih nećete baš toliko često koristiti, stavite ih u frižider.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood. Model seckalice: Kenwood Chopper ch580, cena oko 5000rsd.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.