Račići (gambori) sa paradajzom

račići sa paradajzom

Imam veliku želju da jednom kada odemo na more na 2-3 nedelje, svakog dana kuvamo svežu ribu i morske plodove upecane tog jutra. Da mi račići budu na stolu za svaki obrok i da ih kupujemo ranom zorom kod ribara i da kuća satima miriše na beli luk i bosiljak. Ne mogu da vam opišem koliko je ta slika u mojoj glavi stvarna i koliko joj se radujem, kad god da dođe.

Račići (gambori) su mi omiljeni od svih morskih plodova koje sam do sada jela i uvek mi je bilo strava da ih kod kuće spremim ovako cele. Ne znam zašto, ali izgledaju tako moćno na tanjiru, kao hrana sa nekog druge planete.

Naravno da ne mogu da ih priuštim uvek ali kada naiđem na dobru cenu i vidim da su dobrog kvaliteta, uvek ih kupim pa od njih pripremim neki strava ručak za nas troje. To je naš zajednički odlazak u poslastičarnicu u koju nikada ne idemo 😀 Nama su poslastice uglavnom slane! Ne šalim se 🙂

Na youtube-u imate milion različitih videa na temu čišćenja račića a nadam se da ću uskoro biti u prilici da i sama snimim nešto slično. Uglavnom, ono što treba da znate je sledeće: račići duž leđa imaju jednu crnu nit koju treba da izvadite. To ćete uraditi tako što ćete račića saviti i oštrim nožem preći duž leđa, ali ne do kraja već samo površinski da se leđa otvore. Izvadite nit i to je to.

Druga stvar: možete ih pripremati sa ljuskom ili bez, zaista nema pravila. Meni su atraktivniji ovako ali sam ih pripremala i potpuno očišćene. Dok ne snimim video o tome, potražite na youtube videe koji će vam objasniti kako se račići čiste i na koje sve različite načine možete da ih pripremite.

Ja sam ih služila sa Moje gnezdo ručno rađenim taljatelama koje sam nakon što sam izvadila račiće, sa malo vode od kuvanja stavila u isti tiganj i dobila savršen prilog koji mi se odlično uklopio u ceo koncept.

Napisaću vam količinu za troje jer sam tako pravila a vi možete da skoknete i na Majin blog da vidite još neke savete o pripremi i načinu konzumiranja račića.


Račići (gambori) sa paradajzom

700 g svežih ili smrznutih račića
3 kašike maslinovog ulja
50 g putera
2 čena belog luka
puna šaka sitno seckanog svežeg peršuna i bosiljka (ili samo jedno)
1 veliki zreli paradajz volovsko srce
6-7 čeri paradajza
so i biber, po ukusu
sitno seckana ljuta papričica, po želji
200 g Moje gnezdo taljatela
limun i listići peršuna i bosiljka za serviranje

Priprema:

Račiće prvo očistite kako sam gore objasnila: duž leđa zasecite oštrim nožem i izvadite crnu žilu. Možete da skinete i dugačke brčiće, ja jesam. Zatim, na zagrejan tiganj stavite maslinovo ulje i puter a domah zatim i sitno seckani beli luk i peršun. Posle nekoliko sekundi mešanja odmah dodajte i seckani paradajz.

Zatim, stavite račiće i pustite da sa jedne strane promene boju, uz povremeno protresanje tiganja. To će trajati nekoliko minuta. Zatim promešajte i kuvajte još 4-5 minuta ili dok svi račići ne dobiju zdravu narandžastu boju, to je znak da su dobro skuvani.

Za to svo vreme testeninu ćete skuvati u slanoj kipućoj vodi. Taljatele se kuvaju kraće nego obična testenina, pa tempirajte tako da testenina bude gotova kada i račići da biste sve poslužili u isto vreme.

moje gnezdo testenine

Kada su račići skuvani, izvadite ih na tanjir a u tiganju kojem su se pržili stavite proceđenu skuvanu testeninu i 2-3 manje kutlače vode u kojoj se kuvala pasta. Promešajte i pustite da pasta upije sos. Sklonite sa vatre i poslužite uz pripremljene račiće. Ukoliko račiće spremate bez ljuske onda sve možete zajedno izmaešati i dobiti savršene taljatele sa račićima 🙂

gambori
gambori

Prijatno! Vaša Mila

3 thoughts on “Račići (gambori) sa paradajzom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.