Račići sa mentom i limetom

račići sa limetom i nanom

E pošto smo isčitali sve vezano za aparat koji sam vam predstavila juče, sada je vreme da uživamo u receptu. I to kakvom! Vreme pečenja: 10 minuta. Vreme čišćenja račića: 25 minuta. Kakva prelepa ironija. Račići sa mentom i limetom su mi toliko bili kul, da ne mogu da vam opišem. Posle dolaska iz Istanbula menta se tako lepo ušuškala u gotovo svako jelo koje spremam. Uvek je imam u frižideru već nekoliko godina, ali uglavnom se banjala u kolačima ili sa voćkama. Ali, kada je dodate u salatu ili bilo koje jelo, toliko menja stavr da je to fenomenalno.

Elem, da se vratim na račiće. Račići se i inače brzo spremaju, ali mi je bilo super kul da ih pripremim u Tefal fritezi na vruć vazduh. Tako da sam ih lepo očistila, začinila i stavila na nepunih 8 minuta u fritezu, s tim što sam ih jednom na pola pečenja protresla.

Posle pečenja sam ih fino zalila gomiletinom maslinovog ulja koju sam izmešala sa svežom mentom, limetom i drugim začinima. Čoveče, kakav divan ukus. Posle slikanja sam shvatila da nisam napravila neki konkretniji ručak za moje Šumakoviće, tako da sam skuvala neku baš finu testeninu koju sam donela iz Rijeke prošle godine i bilo je totalno nj a m z i. Bacite pogled i na reel na instagramu.


Račići sa mentom i limetom

500 g očišćenih račića
1 kašika maslinovog ulja
1 čen belog luka
Sok od polovine limete
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
¼ kašičice mlevenog korijandera

Za preliv:
50 ml maslinovog ulja
Šaka sveže nane i peršuna
Soli i bibera, po ukusu
Ljuta tucana paprika, po ukusu
Sok od polovine limete

Za serviranje:
Seckani mladi crni luk
Listići nane
Kriške limete

Priprema:

Račiće prvo očistite. Isecite ili prstima otkinite glavu a zatim skinite ljusku i nožice. Po sredini ćete videti crnu nit. Vrhom noža zasecite celom dužinom i uklonite crnu nit. Stavite ih u posudu pa dodajte ostale sastojke i dobro izmešajte. Poređajte u posudu friteze, podesite temperaturu na 140 stepeni i vreme na 8-10 minuta. Na pola pečenja okrenite ili protresite račiće. Ukoliko ne koristite fritezu, ispržite račiće na tiganju. 

Dok se račići peku, napravite preliv tako što ćete izmešati sve sastojke. Prelijte preliv preko pečenih račića i izmešajte. Dodajte seckani maldi crni luk, listiće mente i kriške limete i poslužite.

Recept je urađen u saradnji sa Tefal Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.