Šaranje jaja prirodnim voskom

uskrsnja-jajaŠaranje jaja prirodnim voskom je za našu porodicu verovatno najtradicionalnoja stvar koju radimo praznicima – uvek istim redosledom, uvek istim pisaljkama, uvek na Veliki Petak, uvek uz najdraže komšinice i prijateljice i hiljadu ispijenih šoljica kafe.

Ne bude baš svaka od nas uvek isto uspešna, neka se malo i iznervira pa odustane, neku uhvati nalet inspiracije pa nam ona bude zvezda celog Uskrsa… ali uvek, uz plamen sveće i u posebnom raspoloženju ♥

Na prvu će se učiniti kao da je tehnika nesavladiva i da vi to nećete moći. Ali, sve što vam treba je strpljenje i mir u glavi. Jaja nikada nismo uspele lepo da našaramo nervozne, pa nećete ni vi ☺ To nije nešto što se radi na brzaka, već na tenane. Smirite svoje misli i počnite… Ako vidite da ne ide, samo polako. Nikome nije pošlo iz prve ☺

Na žalost, veliki broj fotografija koje sam prethodnih godina sakupljala više nemam u arhivi, inače bi ovaj tekst bio mnogo bogatiji. Jaja koja vidite na fotografijama su šarana vrednim rukama ženskog dela moje porodice i dragih prijateljica naše kuće ♥


Pisaljke i prirodni vosak

pisaljke za saranje jaja

Vosak se kupuje kod pčelara (na pijacama ili u pčelarskim radnjama) a pisaljke se prave od drvceta, vrha penkala i malo žice. Drvce se na vrhu po sredini zaseče, uglavi se pisaljka penkala a zatim priveže žicom.

Postupak šaranja

saranje prirodnim voskomPotrebna je jedna sveća koja će biti upaljena sve vreme dok šarate. Komadić voska se naizmenično greje na plamenu sveće i mesi prstima dok ne postane skoro potpuno taman. Zatim, po našoj navici, taj komadić voska se zalepi na nokat leve ruke u kojoj ćete držati i jaje dok ga šarate. Znači: u levoj ruci držite živo jaje, na palcu leve ruke vam je zalepljen tamni vosak a desnom rukom upravljate pisaljkom. Sveća sve vreme gori a vrhom pisaljke zahvatate po vrlo malo voska i grejete ga na plamenu sveće pa onda po jajetu “ispisujete” željene oblike. Zahvatanje voska ćete ponoviti puno puta dok išarate celo jaje pa je zato za ovakav način ukrašavanja potrebno vreme, strpljenje i volja. Našarana jaja farbate kao i sva druga osim što je njih potrebno staviti u hladnu vodu a ne u već provrelu – uspeh nije uvek zagarntovan jer su jaja različita i svako drugačije prima i vosak i boju, kao što već i sami znate.

postupak saranja jaja

saranje jaja voskom

vosak na jajima

Birajte tradicionalne motive, neka šara bude načičkana i bogata ♥

saranje

saranje voskom

saranje jaja za uskrs

Uživajte u praznicima!

jaja za uskrs

jaja

Vaša Mila!

2 thoughts on “Šaranje jaja prirodnim voskom

  1. Pozdrav,

    Jedna stvar mi nije jasna, ova rečenica “Našarana jaja farbate kao i sva druga osim što je njih potrebno staviti u hladnu vodu a ne u već provrelu”. Kod mene u porodici, sipamo boju u hladnu vodu, i odmah dodamo jaja, i ona se greju zajedno sa vodom do ključanja i ključaju par minuta.

    Da li pod ovom rečenicom podrazumevaš isto, ili misliš da se rastvori boja u hladnoj vodi, i ovako išarana jaja ostave u hladnoj vodi!?

  2. Takođe još jedno pitanje
    vidim dve vrste pisaljki, jedna koja je kao klasično penkalo a druga kod koje je vrh pod uglom od 90 stepeni u odnosu na dršku. Jel ima razlike? Koje su bolje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.