Šaranje jaja uljem

šaranje jaja uljem

Šaranje jaja uljem je verovatno jedan od najjednostavnijih načina da obojite uskršnja jaja na interesantan i efektan način. Posebno kada imate kvalitetne boje i svetla jaja. Dr.Oetker je izbacio nove proizvode koji su namenjeni bojenju jaja. Isprobala sam sve boje iz ponude i evo sada vam dajem zeleno svetlo da ih slobodno kupite kada na njih naletite jer su sjajne.

Znate već da ja ne volim jaja jarkih boja. Ako se desi da ih kod mene vidite, za to je verovatno zaslužena Lenka, šta da vam kažem. Ja volim pastelno i bledo, a prilikom ovog farbanja jedva sam uspela da dovoljno kratko držim jaja u boji kako ne bi primile previše boje. Videćete u reel-u kako se boje lepo i brzo primaju.

U ponudi imate veliko Carmin pakovanje u kojem dolazi 4 različite boje (crvena, plava, žuta, zelena) ali i dva manja pakovanja kesica sa crvenom i plavom bojom. U uputstvu za upotrebu je detaljno objašnjeno kako da ih koristite a ja ću vam dole u receptu napisati kako sam ih ja koristila. Za bojenje uljem, koristila sam crvenu i plavu boju a videćete u reel-u da sam vam u nekoliko kadrova pokazala i tehniku ombre bojenja, kao i to kako izgledaju nijanse žute i zelene boje kada se jaje kratko umoči u boju. 

Najbolje je da kupite bela jaja, ali nije problem da koristite i jaja koja ste prethodno izbeleli sirćetom. Ja sam koristila svetlija domaća jaja koja sam skuvala sa nekoliko kašika sirćeta a onda pod mlazom vode sunđerom izribala da skinem boju.


Šaranje jaja uljem

Dr.Oetker Carmin boje za jaja

5 kašika sirćeta

2 kašike ulja

Skuvana bela ili izbeljena jaja

Ukoliko koristite bela jaja, skuvajte ih i osušite. Ukoliko koristite tamnija jaja koja želite da izbelite u šerpu stavite jaja, nekoliko kašika sirćeta i vodu pa kuvajte kako biste kuvali i inače. Zatim, pod mlazom vode operite jaja nakon kuvanja i uz pomoć sunđera skinite tamnu boju. Osušite jaja.

Na ambalaži ćete pročitati detaljno uputstvo za korišćenje ovih boja a ja ću vam ovde napisati kako sam ih ja koristila. U posudu sipajte 700 ml provrele vode, dodajte 5 kašika sirćeta i dobro promešajte. Podelite vodu sa sirćetom u 4 čaše. U dve čaše sipajte po malo crvene boje a u dve čaše sipajte po malo plave boje. Ako želite intezivnije nijanse, podelite ceo sadržaj kesice u dve čaše. Prvo jedno jaje umočite, na primer, u crvenu boju na kratko. Izvadite na ubrus da se osuši. Isto uradite i sa plavom bojom. Sada u po jednu čašu sa bojom stavite po jednu kašiku ulja. 

Jaje koje je roze boje sada stavljate u čašu sa plavom bojom i uljem. Jaje koje je plave boje sada stavljate u čašu sa crvenom bojom i uljem. Držite kratko, blago okrenite uz pomoć kašike pa izvadite na ubrus i ostavite da se osuši. Zatim, krpicom ili ubrusom upijte višak masnoće.

Ako želite da dobijete ombre efekat najbolje je da koristite bela jaja. U čašu sipajte vrelu vodu koju ste pomešali sa sirćetom (objasnila sam iznad) i dodajte malo boje po izboru. Izmešajte pa jaje umočite do manje od pola. Držite kratko pa izvadite na ubrus da se osuši. Zatim, sledeći put umočite malo dublje. Opet kratko držite pa izvadite na ubrus. Ponovite još 1-2, zavisno od toga koliko nijansi želite da dobijete. Dozirajte boje po vašem ukusu i uživajte u bojenju.

Post je urađen u saradnji sa Dr.Oetker Srbija.

Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.