Čokoladna mus torta

Znam da sam vam obećala samo zdrave recepte i zaplašila vas da od mene više ništa kaloričnije od brokolija i salate videti nećete, ali vi znate a znam i ja, da je tako nešto nemoguće izvesti. Priznajem, izgubila sam fokus sa svoje ishrane. Put u Istanbul i sva dešavanja koja su mi usledila nakon puta, potpuno su mi omela koncentraciju i sada mi je jako teško da vratim sebe u onaj blistavi zdravi mod, koji btw obožavam. Ali, okej, korak po korak. Samo da se ova čokoladna mus torta makne iz frižidera i vraćam se u kolosek.

Ranije sam pravila slične torte ali nekako mi je uvek falilo nešto. Ili nije bilo dovoljno kremasto ili je bilo nekako preintezivno čokoladno. E, ovde smo sada našli sjajne razmere i sjajan, sjajan način pripreme koji će nam osigurati da nam torta bude savršeno kremasta ali dovoljno čvrsta da samostalno stoji i da komadi budu uredni i lepi. Jeste čokoladno, da se ne lažemo. 600 g čokolade u čokoladnoj torti, zaista ne može da se ne oseti. Ali, nije histerično čokoladno, nego taman. Baš onako kako i očekuješ od trostruko čokoladne torte.

Da vas kratko sprovedem kroz pripremu. Korice sam napravila od Dr.Oetker Brownies smeše koja se bukvalno samo smućka i ispeče. Ja sam smesu razlila u pleh pa sekla dve okrugle kore kalupom. Uopšte ne morate ovako da radite, možete da podelite smesu u dva okrugla kalupa koja ne bi trebalo da budu većeg prečnika od 26cm. Vreme pečenja ostaje isto. Količine sastojaka za filove ostaju iste, samo će biti za nijansu tanji slojevi ukoliko pravite tortu prečnika 26 cm. 

Za sva tri fila je princip pripreme isti: želatin se prelije hladnom vodom. Slatka pavlaka se zagreje pa se pomeša sa aromom vanile i nabubrelim želatinom. Preliva se preko čokolade i dobro izmeša. Kada se ohladi, pomeša se sa umućenom slatkom pavlakom.


Čokoladna mus torta

Korice:
1 Dr.Oetker Brownie smeša za kolač
3 jajeta
100 ml ulja
50 ml vode

I fil, tamna čokolada:
1,5 kašičica Dr.Oetker želatin mleveni beli + 2 kašike hladne vode
200 ml zagrejane slatke pavlake
1 kašika Dr.Oetker aroma vanila
1 kašičica Dr.Oetker burbon vanila aromatizovani šećer
200 g tamne čokolade

II fil, mlečna čokolada:
1,5 kašičica Dr.Oetker želatin mleveni beli + 2 kašike hladne vode
200 ml zagrejane slatke pavlake
1 kašika Dr.Oetker aroma vanila
1 kašičica Dr.Oetker burbon vanila aromatizovani šećer
200 g mlečne čokolade

III fil, bela čokolada:
1,5 kašičica Dr.Oetker želatin mleveni beli + 2 kašike hladne vode
200 ml zagrejane slatke pavlake
1 kašika Dr.Oetker aroma vanila
1 kašičica Dr.Oetker burbon vanila aromatizovani šećer
280 g bele čokolade

300 ml hladne slatke pavlake, umućene i podeljene na 3 dela
Dr.Oetker kakao prah
Dekoracija, po želji

Priprema:

Rernu uključite na 180 stepeni. Pleh za pečenje 30×40 ili dva okrugla kalupa obložite papirom za pečenje. Smešu za Brownies izručite u činiju, dodajte jaja, ulje i vodu pa dobro izmešajte žicom. Ravnomerno rasporedite po plehu pa pecite 20-ak minuta i ohladite. Nakon hlađenja okruglim kalupom za toru prečnika 22-26 cm (zavisno od toga koliku tortu želite da napravite) isecite dve kore i ostavite ih sa strane. Pogledajte video za detaljnije objašnjenje.

U međuvremenu pripremite filove. Za prvi fil pomešajte želatin sa hladnom vodom i ostavite nekoliko minuta da nabubri. U šerpicu sipajte 200 ml slatke pavlake i pustite da provri. Sklonite sa vatre pa dodajte aromu vanile i nabubreli želatin. Dobro izmešajte. Čokoladnu sitnu naseckajte pa dodajte burbon vanila aromatizovani šećer i prelijte vrućom slatkom pavlakom. Dobro izmešajte i ohladite u frižideru. Ponovite isti proces i sa druga dva fila.

Kada su filovi ohlađeni u odvojenoj posudi umutite hladnu slatku pavlaku. Podelite je na tri jednaka dela i po jednu trećinu dodajte u sva tri fila. Izmešajte špatulom sva tri fila posebno, da dobijete fine kremaste filove. U kalup za tortu koji ste stavili na tanjir za serviranje, stavite jednu koru. Zatim, ziručite prvi fil od tamne čokolade. Pospite kakao prahom, pa pokrijte drugim filom od mlečne čokolade. Pospite kakao prahom pa pokrijte trećim filom od bele čokolade. Pokrijte drugom korom, blago pritisnite i stavite u frižider na hlađenje, na nekoliko sati. 

Tortu dekorišite prema vašem ukusu. Secite oštrim nožem koji ćete nakon svakog zasecanja oprati pod mlazom vruće vode, da bi vam parčići i presek bili uredni i lepi.

Post je urađen u saradnji sa Dr.Oetker Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.