Šaranje jaja vatom

Šaranje jaja vatom

Šaranje jaja vatom mi je sada i zvanično jedan od najlepših načina da našaram jaja. Oduševljena sam rezultatom! Ovog Uskrsa će kod mene verovatno sve biti u ovom tonu. Sjajno mi je što je ovaj način šaranja jako jednostavan za izradu i što zaista nema načina da se nešto ne uradi kako treba.

Osim kuvanja belih jaja, naravno. Najteži deo je pronaći bela jaja koja su u poptunosti bez pukotina a zatim i skuvati ta jaja tako da ne popucaju tokom kuvanja. Imam dva rešenja za vas. Jedno je da koristite domaća jaja koja su obično skoro pa bela, a po pravilu imaju i deblju ljusku pa je pucanje tokom kuvanja stvarno retko. A drugo rešenje je da bela jaja kuvate u šerpi sa pamučnom krpom koja će pomoći da jaja stoje koliko toliko mirno tokom kuvanja i tako pomoći da ne dođe do pucanja. U oba slučaja, bolje je da jaja kuvate nešto duže ali na srednjoj jačini.

Koristila sam Dr.Oetker Carmin boje za jaja koje su se u ovom zadatku super pokazale! Ukoliko želite tamnije nijanse, jaja držite duže u vati. Vatu u kojoj ste ofarbali jedno jaje, možete koristiti ponovo za još nekoliko jaja uz dodatno dodavanje boje po potrebi.


Šaranje jaja vatom

Bela jaja
Dr.Oetker Carmin boje za jaja
Vata

Priprema:

Bela jaja operite pod mlazom tople vode da uklonite sve nečistoće. Pečat će se skinuti tokom kuvanja, pa oko njega ne morate da brinete. Kada ste oprali sva jaja, proberite ona koja su u poptunosti cela. U šerpu za kuvanje stavite belu pamučnu krpu pa preko krpe naređajte bela jaja tako da se međusobno ne dodiruju. Nalijte vodu da pokrije, pustite da provri a zatim odmah smanjite jačinu i kuvajte 15-ak minuta. Izvadite kuvana jaja na čistu krpu i pustite da se osuše. 

U četiri čaše sipajte vrelu vodu. U svaku čašu sipajte po jednu Dr.Oetker boju i dobro promešajte. Na radnu površinu stavite komad aluminijumske folije (da zaštitite radnu površinu od farbanja) a preko komad vate. Na vatu sipajte različite boje, u sredinu stavite jaje pa rukama uvijte jaje u vatu i blago pritisnite da se vata prilepi za jaje. Ostavite da stoji 4-5 minuta pa izvadite jaje i stavite na ubrus da se prosuši. Za sličnu šaru ponovite sa istom vatom za još nekoliko jaja, a po potrebi dolivajte boju. Kombinujte boje prema svom ukusu. Ukoliko jaje držite duže u vati, boje će biti još postojanije.

Post je urađen u saradnji sa Dr.Oetker Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.