Sirovi čiz kejk sa koštunjavim voćem

sirovi čiz kejk

Svake godine u novu godinu ulazim zdravo. Ali samo na papiru, kao i većina nas sa velikim novogodišnjim odlukama, zar ne? Nikada mi nije uspelo da nešto stvarno promenim od sutra, od ponedeljka, od sledećeg meseca ili sledeće godine. Početak godine je svakako najteži za donošenje važnih odluka jer tada hoćemo sve odjednom. Sve one želje koje čekaju da ih ostvarimo odlučno stanu ipsred nas i čekaju svoj red. Ali, svi znamo da to ne ide tako.

Najvažnije odluke u životu sam donosila sada i odmah ili pod utiskom važnih životnih situacija. Tako su na primer jedina dva meseca u kojima sam ishranu dovela do savršenstva bila onda kada sam znala da stvorenjce u mom stomaku zavisi samo od mene i moje volje. Jela sam kuvano povrće, jela sam neslano, slatkom se nisam ni približila, nisam jela posle 18h, pila sam mnogo vode i jela tone voća dnevno. I bila sam presrećna svakog dana sa neslanom palentom za doručak ili nezačinjenim kuvanim kupusom za ručak. Tada sam znala da radim pravu stvar, sa višim ciljem.

A pitanje je zašto čovek sebe teško natera da bude tako dobar i sebi samom? Mnogo dugo tražim odgovor na to pitanje. Period posle Lenkinog rođenja me je u mnogo čemu promenio i mnogo puta sam pokušala da donesem odluke i promene koje bi mi pomogle da se osećam bolje. Mnogo puta sam pokušala i odustala.

Nekoliko meseci nakon porođaja sam prvi put otišla na čas joge. Tada sam prvi put u životu doživela istinski napad panike zbog nečega što nisam bila u stanju da uradim. Izašla sam posle 20-ak minuta i plakala do kuće. Mislila sam da nikada neću biti sposobna da prevaziđem taj poraz. Prošle su dve godine od tada.

Onda sam pala od bolova u leđima. Ležala nekoliko dana bez mogućnosti da se pomerim. I tada rešila da ponovo pokušam sa jogom. Ne znam kako da vam opišem koliko sam sebi bila važna i velika što sam nakon prvog časa joge osećala samo zadovoljstvo. Što sam najzad uspela! Što sam nakon dve godine polaženja od ponedeljka najzad pošla, i to u decembru, u sred nedelje. Što sam pobedila sebe i svoje strahove, što sam rešila da pomognem svojim leđima iako mi čak posao nije dozvoljavao ni da budem redovna.

Ono što želim da vam kažem jeste da promene dolaze onda kada ste za njih spremni, kada ih želite, kada ste dovoljno jaki da ih pregurate. To nikada neće biti sutra ili sledeći ponedeljak, to će uvek biti onaj dan kada se probudite spremni ili kada vam život nacrta da je vreme za buđenje. Ovaj petak za mene nije taj dan. Danas nisam spremna da okrenem taj list i započnem novu stranu.

Nadam se da ću ove godine biti spremnija, da ću pronaći istisnku motivaciju za sebe i svoju porodicu, da ću se više smejati i više uživati, da ću i dalje  raditi ono što volim i u tome biti sve bolja. I ono najvažnije, da ću svakog dana uspeti da sagledam koliko sam srećna! I vama želim isto!

Ako vas ovog januara ipak ima odlučnih, onda vam sigurno treba lepa ideja za Božićni desert koji će biti zdrav i naravno, ukusan. Ovaj čiz kejk sa koštunjavim voćem je sve samo ne kolač od sira, prepun je koštunjavog voća a u njemu skoro da uopšte nema bilo kakvog šećera. Uživajte u praznicima!


Sirovi čiz kejk sa koštunjavim voćem

Osnova ↓

250 g lešnika ili badema

100 g svežih urmi bez koštica

50 g suvog grožđa

Prvi fil ↓

250 g Granum lešnikog putera

sok od 2 pomorandže

30 g Granum kokosovog ulja

sok od polovine limuna

sitno rendana korica 1 pomorandže

prstohvat soli

Voćni fil ↓

100 g smrznutih malina

1 kašika Granum kokosovog ulja

1 kašika ekstrakta vanile

Glazura ↓

100 g tamne čokolade sa 70% kakao delova

2 kašike Granum kokosovog ulja

Priprema:

Osnovu pripremite tako što ćete sve sastojke staviti u električnu seckalicu i izmiksati da dobijete kompaktnu smesu koja se sjedini kada je pritisnete prstima. Od ove smese odvojite polovinu jedne šolje i ostavite je za kasnije. Ostatak smese utisnite u kalup za kolač koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Ovaj korak nije obevazan jer se smesa lepo odvaja od kalupa prilikom sečenja, ali je svakako sigurnije i lakše. Koristila sam okrugli kalup prečnika 18cm.

Smesu stavite u frižider dok pripremite prvi fil. Za prvi fil sve sastojke opet pomešajte u električnoj seckalici/blenderu dok ne dobijete ujendačenu smesu. Zatim, ulijte smesu u kalup koji ste izvadili iz frižidera. Sve zajedno stavite u friz na sat vremena da se fino stegne.

Zatim, pripremite voćni fil tako što ćete onaj deo osove koji ste odvojili pomešati sa malinama, kokosovim uljem i vanilom opet u električnoj seckalici/blenderu. Prelijte preko kolača i ponovo vratite u friz da se stegne. Kada se kolaač stegao prelijte ga glazurom od čokolade i kokosovog ulja. Ostavite da se glazura stegne na sobnoj temperaturi pa kolač stavite u frižider. Najbolje je da prenoći pre sečenja. Voćna smesa može da bude mekša pa pazite prilikom sečenja. Ja sam prilagodila mere tome, pa se nadam da nećete imati problema.

A za bilo koji kolač za čokoladnom glazurom, najbolje je da koristite oštar nož koji prethodno zagrejete pod mlazom vrele vode. Komadi će biti uredniji a čokolada fino isečena. Možete zaseći čokoladu nožem i pre nego što se stegla pa tako olakšati sečenje.

sirovi čiz kejk

sirovi čiz kejk

Urađeno u saradnji sa Granum.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Sirovi čiz kejk sa koštunjavim voćem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.