Fudge od bele čokolade

fudge od bele čokolade

Mislila sam da imam mnogo želja, da ima mnogo stvari o kojima maštam a nisu ni blizu da se ostvare. Na prvu mi se učini da mogu napraviti dugačku listu. I jeste, želim mnoge stvari. Želim mnoge beznačajne stvari. Ostvarila ih ili ne, biću ista. Ali, jako malo onih pravih, onih zbog kojih ću na kraju reći da sam stvarno morala da ih uradim i da je dobro što jesam. Ne bih bila ista da nisam. 

Pravim listu. Dobro razmislim pre nego što bilo šta zapišem. Dobro razmislim da ne zavaram sebe, da moja želja bude samo moja, da ne bude izluzija, da ne bude usvojena, da ne bude trenutna, da bude prava. Da se, kada bude precrtana sa liste, pretvori u pobedu. Malu ličnu pobedu. Da putevi koje prođem da bih pobdeila za mene budu značajni.

Tako je na mojoj listi i jedna sitna ali za mene užasno velika stavka. Želim da u životu dođem do tačke kada ću moći da istrčim 6 km u cugu. To će se možda desiti za nekoliko meseci a možda i za 20 godina. Možda i nikada. Ali, pobediću sebe precrtavanjem toga sa liste. Zar ne treba da težimo tome? Da pomeramo svoje granice, da izlazimo iz zone komfora i želimo želje koje će nam dušu napuniti zadovoljstvom, makar bile i toliko male?

Ne želim da dodirnem Mesec. Ne želim da dobijem Nobevlovu nagradu za mir. Ne želim da nahranim gladne. Želim sebe, dobru sebi.


Fudge od bele čokolade

350 ml zaslađenog kondenzovanog mleka*

500 g bele čokolade

prstohvat soli

30 g putera

50 g badema

50 g pistaća

50 g suvih brusnica

50 g kandirane korice narandže ili bilo kojeg drugog suvog/kandiranog voća koje volite/imate

Priprema:

Kalup obložite papirom za pečenje. Ja sam koristila okruglu tepsiju prečnika 24cm. Debljina fudge-a bila je oko 2cm. Ovaj kolač se jednostavno pravi i treba vam svega 20-ak minuta da sve rastopite i ulijete u kalup. Najbokje je da sve radite na pari. Ili u šerpi za kuvanje na pari ili na drugi način: u pliću šerpu stavite vodu, pa preko stavite odgovarajuću vatrostalnu činiju tako da dnočinije ne dodiruje voda u šerpi. Stavite na ringlu da provri. Zatim u činiju stavite kondenzovano mleko, čokoladu izlomljenu na kockice, puter i prstohvat soli. Povremeno mešajte.

Kada se sve rastopilo dodajte seckane bademe, pistaće, brusnice i kandiranu koru pomorandže. Sve promešajte i ulijte u kalup. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider da se potpuno stegne. Najbolje je da fudge odleži preko noći, da se ukusi izbalansiraju. Ali, možete ga seći i nakon 2-3 sata ukoliko je postao čvrst.

*Kondenzovano mleko sam do sada pronalazila u Super Vero prodavnicama u Beogradu. A od skoro ga ima i u prodavnici kineskih namirnica u bloku 70 koja se zove Promenter (možete naručiti i online). Možete ga napraviti i sami, pogledajte recept ovde. To je ništa drugo nego mleko ukuvano sa šećerom, nedajte da vas fensi ime obeshrabri. Možete ga spremiti dan ranije za mnogo manje novca ☺

Koristila sam Simka Belu čokoladu za kuvanje. Nemojte koristiti krem table i slične “čokolade“. Nikada, ne samo za ovaj fudge ☺

fudge od bele čokolade

Prijatno! Vaša Mila

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.