Sočna sous vide piletina

sous vide

Ako sam se nečemu radovala proteklih nedelja to je onda ovaj trenutak! Dobro, ne baš ovaj, ali onaj u kojem ulazim u kuhinju zajedno sa Gorenje sous vide aparatom. Čoveče! Danima sam sedela i istraživala, danima smišljala šta ću sve da pripremam i milion puta prekucavala ovaj pasus u glavi. Nekad pomislim kako je lakše kada imam uzbuđenje za ono što radim, ali ponekad se stvarno uplašim da ne pregorim od sreće.

sous vide gorenje

Stvar je u tome što sam ja već jednom imala sličan aparat u rukama. Čekali smo mesecima da nam stigne iz Amerike jer ovde nije bilo načina da se kupi. Potrajao je jadan svega nekoliko dana. Ne pitajte zašto! Za tih nekoliko dana smo uspeli da ga isprobamo tek dva-tri puta i tada smo ostali zatečeni onim što smo jeli. Pa da li je moguće da meso može da bude toliko sočno i meko? Prošle su dve godine dok se nismo ponovo uverili u to. I, da, jeste moguće.

Piletina može da bude toliko meka da postane zbunjujuće. Povrće ima potpuno drugačiji ukus. Svinjska krmenadla može da bude sočna i meka, čak i kada je komad 4cm debeo. Jeste, sous vide nam radi punom parom već danima i uopšte nas nije sramota. ☺

Znate one fenomenalne fine dining tanjire sa savršeno pečenim komadima mesa, povrća ili ribe toliko fantastično aranžiranih da izgledaju kao umetnička dela? A znate li da uspešnost svetski priznatih restorana leži upravo u održavanju doslednosti tako da takvi tanjiri uvek, u svakom trenutku, izgledaju isto? A znate li šta je zaslužno za tu doslednost? Dve reči: sous vide (su vi; su vid).

Iako me realno ne zanima da kod kuće pripremam restoranska jela, sous vide može da pruži toliko toga. Svako meso koje budete pripremali ovom tehnikom biće najbolje meso koje ste ikada jeli. Svako povrće koje pripremite biće potpuno drugačije od svega što ste do sada probali. Sous vide daje uvek savršeno kuvane namirnice uz minimalno truda. A ja vam u  ostatku teksta dajem neke osnovne smernice i ono što treba da znate o ovom načinu kuvanja.

Sous vide podrazumeva kuvanje hrane u vakuumu u vodi iliti vodenoj kupki. Hrana se začini po želji i stavi u kesu. Kesa se stavi u vodu podešenu na određenu temperaturu i kuva se neko određeno vreme, zavisno od namirnice. I to je zapravo to. Toliko je jednostavno!

Mnogim istraživanjima tokom dugog niza godina dobijeni su rezultati koji su nam obezbedili saznanje da svaka namirnica ima svoju idealnu temperaturu koju treba da postigne tokom kuvanja kako bi bila idealno pripremljena. Ovo je jako komplikovano dobiti običnim kuvanjem na ringli jer bi podrazumevalo da stojite pored šporeta i svakog sekunda gledate koju je tempreturu dostigla šargarepa koju pripremate za ručak. Niko nema vremena za to a posebno ne šefovi u velikim kuhinjama.

Sous vide je zato tako važan! Omogućava nam da svaku namirnicu kuvamo sa savršenom preciznošću do savršene kuvanosti, bez ikakvog nepotrebnog truda. Npr, savršena temperatura za srednje sirovi stejk je 54℃. Kuvanjem u sous vide-u na ovoj temperaturi određeni period vremena dobićete komad mesa koji je perfektno srednje kuvan od ivice do ivice, bez izuzetka. Nema sasušene korice na površini, nema polu skuvanih delova. Savršeno skuvan komad mesa – uvek! Prženjem na tiganju nikada ne možemo postići da meso bude svuda podjednako kuvano, koliko god da se trudimo.

sous vide stejk

Pored ravnomerno raspoređene temperature kroz ceo komad, sous vide je takođe odličan kod pripreme mesa koja su po pravilu suva. Na primer, pileće belo meso možete kuvati do besvesti i nikada neće biti tako mekano kao ono koje je kuvano ovom metodom. Upravo sam iz vode izvadila pileće belo meso koja sam samo posolila i pobiberila i kuvala 1 sat na 65℃, a zatim kratko zapekla na puteru. Meso je bilo toliko meko da mi nije bio potreban nož.

sous vide piletina

Ovo je jedan od razloga zbog kojeg i imam toliko veliku želju da vam približim ovaj način pripreme hrane. Cilj mi je da vam pokažem kako je ovo zaista jedan od najboljih i najzdravijih načina kuvanja a od nas stvarno traži minimalno vremena i truda. Posebno ću staviti akcenat na jednostavne namirnice koje i inače koristimo svakog dana. Pa, da li ste nekada pripremili svinjske krmenadle tako da budu stvarno sočne i meke? Nisam ni ja, do juče. ☺

O sous vide kuvanju sam znala dosta, i od kada se onaj nesrećni aparat pre dve godine pokvario, mnogo puta sam pokušavala da ga ponovo nabavim. Čak smo u nekom periodu Marko i ja pokušavali da ga napravimo. To nije zaživelo ☺ U Srbiji ste do skoro ove aparate mogli da kupite samo ako ste profesionalac. A koliko god da sam fascinirana ovim načinom pripreme hrane stvarno mi se nije davalo brdo para za tako nešto.  Aparati ovog tipa, koji su namenjeni kućnoj upotrebi, u svetu su odavno plasirani i stvarno je divno da se najzad mogu kupiti i kod nas, i to po dobroj ceni!

Da li treba da vam opisujem onaj momenat kada sam shvatila da će upravo ovaj aparat doći kod mene na isprobavanje? Mislim da ne ☺

gorenje sous vide

A usput moram da vam dam jedno malo priznanje. Onog trenutka kada sam shvatila da ću najzad moći da vam predstavim kuvanje o kojem maštam proteklih godina, počela da radim na tome da vam sve maksimalno pojednostavim. Rešila sam da vas neću zamarati (makar ne uvek) fensi komadima mesa niti povrćkama koje ne možemo da kupimo u svakom marketu. Mislim da je jako važno da vam pokažem da je sous vide nešto što može svako da priprema i da zaista u tome uživa.

Kada vam kažem da se meso ili povrće kuva 1 sat ili duže, verovatno ćete prvo pomisliti kako nemate vremena to da čekate. Ali, zašto to mora da bude vreme u kojem uopšte nešto čekate? To može da bude vreme tokom kog završavate zaostale obaveze, pijete kafu sa drugaricom ili odlazite na onaj trening za koji nikako nemate vremena poslednjih meseci. Kada sve to završite, čekaće vas gotov obrok koji možete doterati za pet minuta ili čak poslužiti direktno iz kese.

Već nekoliko dana isprobavam kuvanje raznih naminirca i mogu vam reći da nikad manje posla u kuhinji nisam imala iako pripremim 3 do 4 različite vrste namirnica u jednom danu. A da ne govorim o tome da pripremljene namirnice možete nakon kuvanja zamrznuti (ili držati u frižideru ukoliko koristite vakumiranje) i tako uvek imati spreman obrok. Ovo je čak idealno za one ljude koji prave nedeljne planove obroka.

Da vas ne davim više, pisaću vam o ovome još u narednom periodu. Svašta ćemo još spremati zajedno! Baš se radujem ☺


Sočna sous vide piletina

Ono što vam je potrebno od opreme je sledeće: sous vide štapni aparat, veća šerpa ili plastična posuda sa poklopcem, jače kese za zamrzivač ili ziplock kese i metalne štipaljke. Ukoliko želite, hranu možete i da vakumirate aparatom za vakumiranje, ali zaista nije obavezno jer onog trenutka kada kesu sa hranom stavite u toplu vodu u šerpi/kutiji, vazduh se sam istisne i hrana je zaštićena tj. na neki način vakumirana. Kod ove vrste kuvanja, važnija je precizna temperatura od samog vakumiranja namirnica.

Aparat ćete postaviti u posudu koju ste predvideli za kuvanje i podesiti temperaturu kuvanja kao i vreme. Sačekaćete da aparat zagreje vodu. Da biste to vreme skratili, uvek sipajte toplu vodu. Dok se voda zagreva, vi pripremite namirnice.

Ovo kuvanje podrazumeva kuvanje u sopstvenim sokovima i sve što budete pripremali biće sočno. Maslinovo ulje ili puter dodajte samo za ukus a na vodu potpuno zaboravite. Ja meso samo posolim i pobiberim i to na krupno. Stavim u kesu i kada je voda spremna polako spuštam kako bi se vazduh iz kese polako istisnuo pritiskom vode. Zatim, kada je meso potpuno u vodi kesu zakačim štipaljkama za ivicu kutije.

sous vide

Poklopim i ostavim da sous vide uradi ostatak. Potpuno zaboravim na njega jer nema razloga da ga obilazim i da oko njega obigravam. Greška ne može da se desi. Nakon kuvanja, zagrejem tiganj, dodam puter i zapečem sa obe strane po pola minuta da meso dobije finu koricu i boju.

gorenje

Temperaturu i vreme kuvanja za skoro svaku namirnicu koja vam padne na pamet možete pronaći na internetu. Postoje čak i tabele sa tačno određenim smernicama za kuvanje namirnica. Jednu takvu ćete dobiti i u upustvu za upotrebu. Ne morate sami da smišljate koliko dugo da kuvate piletinu i na kojoj temperaturi kada su vredni ljudi to već uradili za vas. Zašto biste se zamarali oko tako jednostavne stvari.

Pogledajte kako sam sve odradila u videu koji sam pripremila za ovu priliku. Zaista je jednostavno! Pileće belo meso je toliko sočno i meko, da ne mogu da vam dočaram ☺

P.S. I burger možete da pripremate u sous vide-u! Nikada nećete pojesti bolji!

sous vide burger

U saradnji sa Gorenje.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Sočna sous vide piletina

  1. Svaka čast na tekstu. Iskreno, moja prva misao o takvom načinu kuvanja je ne, nikako… šta će mi to? Sada je malo drugačije, tačnije, mnogo drugačije 🙂 Tačnije, biće nevolje, jer sada ga želim i ja. Dakle, ide na spisak “hoću to” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.