Sladoled od maskarpone sira i karamele

sladoled

Iako je pravi Majin domaći sladoled neprikosnoven među receptima jer daje onaj savršeno pun starinski ukus žumanaca, ja zaista imam mnogo favorita koje bih da podelim sa vama. Danas sam spojila ove divne sastojke i dobila savršeno kremast, taman sladak i baš poseban sladoled kakav sam i htela. Toliko se jednostavno pravi, da je zaista šteta da ga ne pravim svakog dana. 

Kao što znate, ja već nekoliko godina koristim maašinu za sladoled. Moram odmah da vam odgovorim na pitanja koja ćete mi sigurno postaviti. Gde sam kupila mašinu, kada i koliko je koštala? Na oglasima, za 20 evra, pre tri godine. Da li sladoled može da se pravi i bez mašine za sladoled? Može. Da li postoji nešto čime biste mogli da zamenite mašinu? Postoji. Ja nisam isprobala ali Maja jeste. Reč je o ledenoj vodenoj kupki koja se pravi od soli i vode i koja zapravo menja posudu mašine. Mešanje u ovom slučaju radite sami. Pogledajte njene detaljne smernice ovde: Domaći sladoled.

Šta radi mašina i po kom principu pravi sladoled? Mašina, skoro svaka, radi tako što meša sladoled u prethodno smrznutoj posudi. Svaka mašina ima svoju mašinu koja je uglavnom ispunjena nekom vrstom gela koji, koliko sam ja shvatila, duže održava temperaturu. Posudu uvek držite u zamrzivaču kako bi uvek bila spremna za upotrebu. Jednom kada pripremite smesu za sladoled, izvadite posudu i postavite je u mašinu. Sipate smesu i uključite. Onda mašina odradi svoj posao. O tome sam vam već pisala pre nekoliko godina kada sam uzela aparat, pa bacite pogled i na taj tekst, možda ćete dobiti još neku korisnu informaciju.

Mislim da ni jedna mašina ne smrzava sladoled u potpunosti već ga dovede do neke tačke u kojoj ga već možete konzumirati, što je meni lično omiljeni stadijum sladoleda jer je još uvek mekan ali je ipak ledeno hladan, ili u kojoj ga možete odložiti u drugu posudu i staviti u friz da se dodatno stegne na sat-dva. Ja sladoled uglavnom pravim za odmah, pa retko dođem u situaciju da zapravo saznam kako se sladoled ponaša nakon dubokog smrzavanja.

Ukoliko ne koristite mašinu, mislim da kod ovog recepta ne morate brinuti jer bi tekstura svakako bila dobra. Moj opšti savet jeste taj da sladoled (bilo koji) izvadite iz friza minimum 20 minuta ranije kako bi se opustio i postao kremast. Sladoled je danas slikan odmah nakon mešanja u aparatu, ali i nakon dva sata u frizu tekstura mu je bila kremasta i lako se odvaja kašikom.


Sladoled od maskarpone sira i karamele

300 g maskarpone sira

250 ml mlečne slatke pavlake

80 g šećera u prahu

70 g karamel sosa

1 vanilin  šećer

+ korneti i dodatan karamel sos za serviranje

Priprema:

Maskarpone sir, karamel, šećer u prahu i vanilin šećer pomešajte mikserom tek da se sve sjedini. Zatim dodajte slatku pavlaku i umutite kratko da dobijete ujednačenu smesu. Sa mlečnom pavakom je nezgodno raditi jer se lako premuti i odvoji, pa budite pažljivi sa mućenjem. Nemojte preterivati jer nije važno da sve bude vazdušasto i glatko već samo sjedinjeno. Kada ste sve sjedinili, sipajte smesu u aparat za sladoled i koristite onako kako inače koristite.

Ukoliko ne koristite aparat za sladoled, u tom slučaju smesu preručite u plastičnu posudu, poklopite i stavite u friz na nekoliko sati. Najbolje je da s vremena na vreme proverite kako napreduje i eventualno promešate. Poslužite po vašoj želji uz karamel sos. Preko možete posuti izmrvljen kornet.

sladoled

sladoled

sladoled

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.