Sok od dunja

sok

Čuveni fruktal sok koji su sve mame u jednom trenutku počele da kuvaju. Nema lepšeg od njega i od domaćeg soka od višnje. Da vam iskrena budem, kupovnog Fruktala se ni ne sećam. Pojma nemam da li uopšte ima veze sa tim sokom koji su mame kuvale. Pa opet, ostao je fruktal do dana današnjeg ☺

U tom originalnom receptu stoji da se sprema od kajsija, krušaka, jabuka, bresaka i šargarepe. I verujem da je svaka kuća od te jednostavne liste sastojaka ipak napravila sopstvenu, kao i ja pre neki dan kada mi se sok već toliko dugo pio da je bio greh ne napraviti ga od čega god. Moj fruktal je fruktal od dunja, jabuka, krušaka i šargarepe. Da sam imala još šta u škrinjici sa voćem sigurno bih stavila i to. Količinu sam prilagodila svojim potrebama, broju slobodnih flaša u špajzu i broju eventualnih korisnika u ovoj kući a ta sam ja, jedna. Dakle, od navedenih sastojaka dobićete 5 litara gustog soka.


Sastojci:

1.6 kg oljuštenog i isečenog voća (3 dunje, 3 šargarepe, 2 kruške i 4 jabuke su bile moja kombinacija – pre sečenja i ljuštenja nešto malo manje od 2 kg)

400 g šećera

1 limuntus

voda

Priprema:

Voće sam oljuštila i isekla na što manje komade kako bi se što kraće kuvalo. Šargarepu možete i da izrendate jer njoj treba najviše vremena za kuvanje, a rendanjem će se to vreme znatno skratiti. Isečeno voće sam stavila u veliku šerpu od 6 litara pa nalila vodom da ogrezne i kuvala toliko da voće omekša. Zatim sam voće sa nešto tečnosti izvadila iz šerpe i stavila sa strane. A u šerpu sa vodom u kojoj se kuvalo voće dodala još toliko vode da bude oko 3.5 litre sve ukupno (ukoliko šerpa ima oznaku litraže to znatno olakšava posao). Nastavila sam sa kuvanjem i dodala šećer. Kuvala toliko da se šećer rastopi pa vratila natrag voće koje sam izmiksala u blenderu da dobijem kašu i dodala 1 limuntus. Pustila sam da sve provri i vri 10-ak minuta, pa sklonila sa vatre i sipala u čiste flaše. Flaše obrišite vlažnom krpom tamo gde je iscureo ili kanuo sok pa ih dobro zatvorite. Važno je da flaše tako dobro zatvorene ušuškate u ćebe i ostavite preko noći da se ohlade kako bi se sok pasterizovao. Posle 2-3 dana sok je taman spreman za upotrebu.

Prijatno! Vaša Mila!

One thought on “Sok od dunja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.