Sok od paradajza

Sok od paradajza
Sok od paradajza

Volim leto. Volim graju ispred kuće kada se sprema zimnica. Volim miris paradajza.  Volim boje leta. Volim celer. Volim vredne ruke. Volim slogu i volim radost. Sok od paradajza je ono na šta miriše leto.


Sok od paradajza

Za 20 l soka 

16 kg svežeg zrelog domaćeg paradajza

2 veze celera

2 veze peršuna

6 strukova praziluka

1/2 kg šargarepe

20 dugačkih ljutih papričica

5-6 šilja

2 pune šake soli

2 šake šećera

2 vinobrana

3 konzervansa

Priprema:

Paradajz oljuštite od kožice pa ga sameljite. Šargarepu očistite pa sameljite. Praziluk operite pa sameljite. Šilje operite, očistite od semenki i peteljki pa sameljite. Ljute pepričice operite, očistite od semenki i peteljki pa sameljite. Celer i peršun operite pa iseckajte sitno ili sameljite. Sok od paradajza

Sve sastojke sjedinite, posolite i pošećerite i dobro promešajte. Dodajte vinobran i konzervans – dobro promešajte pa ostavite da stoji 2-3 dana pokriveno krpom.  Nemojte prekrivati poklopcem ili nečim sličnim – krpa je bitna da bi paradajz mogao da diše. Povremeno promešajte. Posle 3 dana sipajte u čiste, sterilisane i hladne flaše, dobro ih zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu. Flaše sterilišite tako što ćete ih poređati u rernu, uključiti na 100 stepeni i tako držati 1 sat.

Sok od paradajza
Sok od paradajza
Sok od paradajza
 Prijatno! Vaša Mila!


8 thoughts on “Sok od paradajza”

  • Ma kakva baka..ja tako isto.A ovakvu vodenicu za mlevenje svega i svacega nemam ali imam jednu drugu okruglu.Eto ko bi rekao..ja trosim polako moju zimnicu a vi spremate;)

  • -Zondra, Meni je ovaj paradajz večita i neprevaziđena zimnica, nema slađe 🙂
    -Dzoli, ja sam rekla sebi – sledeće godine svu zimnicu sama pravim 🙂 Da se oprobam i u tome do kraja 🙂 A vodenica…. ma može sve da se samelje i u blenderu ili seckalici, ali ovo je čar 🙂 Ovako polu obojena od korišćenja, malena i stara me je oborila sa nogu kada sam je videla 🙂

  • Da imam gde da slažem zimnicu rado bi je pravila. Imamo u dvorištu zgrade šupu ali nije baš pogodna za te stvari. Čuvaj tu vodenicu, i ja je imam, ali nema više gde da se kupi osim na Buvljaku među starim stvarima. Ove nove su nikakve, a one strane su preskupe.

  • Jesam li je lepo shvatila da she je kuva?Hurej :)))))Apsolutno save save story poses isprobavam jer ti verujem bezuslovno…..Jedva cekam I ovo da program!

Leave a Reply

Your email address will not be published.