Sok od paradajza

Sok od paradajza

Volim leto. Volim graju ispred kuće kada se sprema zimnica. Volim miris paradajza.  Volim boje leta. Volim celer. Volim vredne ruke. Volim slogu i volim radost. Sok od paradajza je ono na šta miriše leto.


Sok od paradajza

Za 20 l soka 

16 kg svežeg zrelog domaćeg paradajza

2 veze celera

2 veze peršuna

6 strukova praziluka

1/2 kg šargarepe

20 dugačkih ljutih papričica

5-6 šilja

2 pune šake soli

2 šake šećera

2 vinobrana

3 konzervansa

Priprema:

Paradajz oljuštite od kožice pa ga sameljite. Šargarepu očistite pa sameljite. Praziluk operite pa sameljite. Šilje operite, očistite od semenki i peteljki pa sameljite. Ljute pepričice operite, očistite od semenki i peteljki pa sameljite. Celer i peršun operite pa iseckajte sitno ili sameljite. Sok od paradajza

Sve sastojke sjedinite, posolite i pošećerite i dobro promešajte. Dodajte vinobran i konzervans – dobro promešajte pa ostavite da stoji 2-3 dana pokriveno krpom.  Nemojte prekrivati poklopcem ili nečim sličnim – krpa je bitna da bi paradajz mogao da diše. Povremeno promešajte. Posle 3 dana sipajte u čiste, sterilisane i hladne flaše, dobro ih zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu. Flaše sterilišite tako što ćete ih poređati u rernu, uključiti na 100 stepeni i tako držati 1 sat.

Sok od paradajza
Sok od paradajza
Sok od paradajza
 Prijatno! Vaša Mila!

8 thoughts on “Sok od paradajza

  1. Ma kakva baka..ja tako isto.A ovakvu vodenicu za mlevenje svega i svacega nemam ali imam jednu drugu okruglu.Eto ko bi rekao..ja trosim polako moju zimnicu a vi spremate;)

  2. -Zondra, Meni je ovaj paradajz večita i neprevaziđena zimnica, nema slađe 🙂
    -Dzoli, ja sam rekla sebi – sledeće godine svu zimnicu sama pravim 🙂 Da se oprobam i u tome do kraja 🙂 A vodenica…. ma može sve da se samelje i u blenderu ili seckalici, ali ovo je čar 🙂 Ovako polu obojena od korišćenja, malena i stara me je oborila sa nogu kada sam je videla 🙂

  3. Da imam gde da slažem zimnicu rado bi je pravila. Imamo u dvorištu zgrade šupu ali nije baš pogodna za te stvari. Čuvaj tu vodenicu, i ja je imam, ali nema više gde da se kupi osim na Buvljaku među starim stvarima. Ove nove su nikakve, a one strane su preskupe.

  4. Jesam li je lepo shvatila da she je kuva?Hurej :)))))Apsolutno save save story poses isprobavam jer ti verujem bezuslovno…..Jedva cekam I ovo da program!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.