Šopska salata

šopska salata

Da li volite da umačete hleb u moču koja ostane posle salate od paradajza? Da li vas udaraju po rukama da ne umačete taj hleb u činiju iz koje svi jedu, nego da sipate u tanjir, aman? Da li se zamalo pobijete sa sestrom ako nema dovoljno moče za obe? Da li je šopska salata nešto najlepše što se može desiti toj korici hleba koju čuvate za kraj? 

Taj ukus u kojem zajedno plešu paradajz, luk, krastavac i sir vrati mi to selo i letnje dane u kojima baba pravi salatu od paradajza koji je sama uzgajala, vrati mi u nozdrve miris sveže isečenog krastavca dok baba trlja vrhove da izbije gorčinu… vrati mi upeklo dvorište, vrati mi koke, vrati mi deda Acu, vrati mi bezbrižno detinjstvo… Ništa i niko mi neće oduzeti osećaj sigurnosti koji mi ti zalogaji pruže. Uvek.


Šopska salata

1 paradajz

1/2 glavice crnog luka

1 manji krastavac

50 g slanog sira

soli po ukusu

2-3 kašike običnog suncokretovog ulja

peršun, po želji

Priprema:

Nekoliko sitnica morate ispoštovati kada je pravljenje ove salate u pitanju. Za moju savršenu šopsku salatu važno je da luk bude sitno iseckan, da paradajz bude domaći i potpuno zreo i da u nju nikako ne stavite maslinovo ulje. Kada šopsku salatu zalijte maslinovim uljem, to više neće biti šopska salata.

Luk sitno iseckajte i stavite na dno činije. Zatim, krastavac isecite na kockice pa stavite preko luka. Možete malo posoliti. Zatim, preko stavite paradajz sečen na kockice i preko stavite izmrvljen slani sir. Prelijte uljem i nemojte mešati do samog služenja. Uvek je lepše da salata malo odstoji pre mešanja.

šopska salata

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.