Pesto sos

pesto sos

Ne postoji stvar na temu začina koju više i češće koristim u raznim jelima. Ne računam so, biber i beli luk. Pesto sos za mene jeste začin, ali začin koji vrlo lako može da i najobičniju pastu, sendvič ili jelo pretvori u pravi specijalitet. Stavljam ga svuda i to svakodnevno. 

Od onoga što može da se izabere na policama uvek biram Barila pesto, ni sama ne znam zašto. Mnogo puta sam, kada njega nema, uzimala i sos drugih proizvođača i često se desi da bude stvarno daleko bolji. Ali, opet na kraju zaglavim sa teglicom pesta sa teget poklopcem. Mislim da to više neću raditi, mislim da ću se baciti na traženje idealnog pesto sosa koji će biti po mojoj meri.

Domaći je naravno, najidealnija stvar koju možete sebi uraditi. Čak ga možete praviti i van sezone jer se sveži bosiljak često može naći na policama tokom čitave godine. Nije skup i zaista vam ne treba mnogo za pripremu neke normalne količine pesto sosa.

Druga važna stvar jesu pinjoli, ali njih već ne možete naći svuda i jako su skupi. Nenormalno su skupi. Ako ih ipak pronađete i kupite, pesto je sa njima prava stvar. Ali, ni blansirani badem nije za bacanje – pristupačan je, jeftin i daje odličan blag ukus kakav neće smetati samoj suštini pesto sosa.

Treća važna stvar je maslinovo ulje. Nemojte ga menjati suncokretovim ili ne daj bože kokosovim.

Četvrta važna stvar je parmezan. Kupite komad parmezana i izrendajte onliko vam treba za pesto. Ostatak stavite u zip kesu i čuvajte u frižideru. Dugo traje ma šta mu radili. Prošlog decembera smo kupili komad parmezana koji je težio dobrih 1,5kg i trajao nam je 3 meseca. Nama! Ljudima koji pastu jedu nekoliko puta nedeljno. Meni! Koja bih mogla na parmezanu da živim!

Peta važna stvar je beli luk. Nezamenjiv. Domaći. Da umiriše dušu.


Pesto sos

30-40 g listova svežeg bosiljka

50 g blanširanih badema ili pinjola

40-50 g rendanog parmezana

100-150 ml maslinovog ulja

2 čena domaćeg belog luka

soli i bibera po ukusu

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender ili multipraktik i blendirajte do željene teksture. Meni se dopada da pesto izgleda rustično pa sam blendirala da dobijem to. Sve možete uraditi i u avanu, ako volite ručni rad. Ja sam ga volela pet minuta a onda sam sve prebacila u mašinu ☺

Za dobar pesto sos trebaju vam dobre, kvalitetne namirnice.

pesto sos

pesto sos

pesto sos

pesto sos

Prijatno! Vaša Mila

4 thoughts on “Pesto sos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.