Krastavčići

krastavčići

Kada kažem krastavčići vi sigurno pomislite na cele krastavčiće, zar ne? Znam, i ja sam tako do skoro. Ali, sve više volim da ih jedem ovakve – na listiće, slatkaste, začinjene… Kada sam završila sa pravljenjem ovog recepta, sve isfotkala i sela da prebacujem slike na računar, setim se da sam na blog, nekoliko godina ranije, već stavila sličan recept. Kolebala sam se da li da napišem i ovaj recept jer su u mnogo čemu slični, ali mislim da je dobro da ga postavim jer je i sam ukus krastavčića mnogo bolji nego u prethodnom receptu a i način izrade je malo drugačiji.

Važno je da ispratite nekoliko važnih koraka i sigurno ćete biti zadovoljni. Npr, važno je da krastavčiće ostavite u soli barem sat vremena i da ih ocedite pre stavljanja u tegle. Takođe, potrebno je da tegle ostavite makar jedan sat da stoje otvorene pre zatvaranja kako bi sav vazduh izašao. Jednostavno je i lako, nema razloga da ne isporbate ovaj recept ☺


Krastavčići

1,5 kg kornišona srednje veličine

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

40 g soli

Za preliv:

100 ml sirćeta

150 ml jabukovog sirćeta

80 g belog šećera

50 g smeđeg šećera

1 kašika zrna slačice

1/4 kašičice kurkume

1 kašika suve mirođije

400 ml vode

Priprema:

Krastavčiće operite i isecite na kolutove, ne previše tanke i ne previše debele. Stavite ih u činiju pa dodajte so, crni luk isečen na tanke listiće i beli luk isečen na sitno. Sve promešajte i ostavite da stoji 1 sat uz povremeno mešanje. Zatim, ocedite višak vode i poređajte krastavčiće u čiste tegle.

Sastojke za preliv stavite u šerpu i pustite da provri. Zatim, polako prelijte preko krastavčića. S vremena na vreme kašikom promešajte po tegli kako bi sav zarobljen vazduh izašao. Ostavite tegle otvorene neko vreme kako bi izašao sav vazduh. Nakon toga ih zatvorite i ostavite na tamno i hladno mesto. Nakon 48 sati, krastavčići već mogu da se jedu.

krastavčići

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Krastavčići

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.