Speltin hleb sa sodom

Bila sam polu skeptična i polu strašno radosna da isprobam ovaj recept. Iako u originalu nije ovog naziva i ovakvog sastava, speltin hleb sa sodom je jedan sasvim solidan hleb ako imate potrebe za takvom ishranom. Ali, ima nekoliko stvari na koje bih vam skrenula pažnju i koje bih možda sledeći put izmenila. 

Jako je važno da hleb pečete onoliko dugo koliko je napisano i da ga odmah nakon pečenja izvadite iz kalupa, uklonite papir za pečenje i stavite na rešetku da se ohladi. Ja sam ovaj deo propustila zbog potreba snimanja. Jednog dana sam ga ispekla a sutra završila snimanje. Videćete da je vlažniji i to je posledica toga što je ostao u kalupu nakon pečenja. Ako vam se slično desi, možete ga iseći na kriške i ponovo ispeći na rešetki u rerni 10-15 minuta, da se prosuši.

Takođe, mislim da bi bilo još ukusnije da sam umesto nesoljenih semenki stavila slane, ispečene semenke. Jako volim taj ukus i mislim da bi se ovde savršeno uklopio.


Speltin hleb sa sodom

500 g brašna od spelte
150 g ražanog brašna
30 g ovsenih pahuljica
100 g golice
80 g semenki suncokreta
60 g lana
30 g susama (crni ili običan)
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
900 ml vode
Semenke za posipanje

Priprema:

Rernu uključite na 180 stepeni a kalup za hleb obložite papirom za pečenje. Pomešajte sve suve sastojke pa dodajte vodu i zamesite retko testo, kao na videu. Preručite testo u kalup sa papirom za pečenje, pospite semenkama pa pecite 90 minuta u zagrejanoj rerni. Nakon pečenja, hleb obavezno izvadite iz kalupa, uklonite papir za pečenje i stavite na rešetku da se ohladi.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.