Sporo pečeni bataci u crnom pivu

Sporo pečeni bataci u crnom pivu

bataci-peceni-u-pivu

O da, tri sata pečeni bataci… jer nam se može ☺ Niska temperatura, dugo vreme pečenja i samo nekoliko sastojaka – prostije ne može. Za početak će vam trebati posuda za pečenje sa poklopcem. Zatim, nekoliko bataka. Zatim malo luka i crnog piva. I to je to.

Ovo je jelo koje je lepše spremati u društvu. U društvu onog koji te drži za ruku kada te strah i onog koji te pokriva mekim ćebetom kada zaspiš na kauču.  Sa takvim čovekom treba spremati hranu koja teši i hrani dušu… sočne zalogaje lepljive piletine, na primer.

Kreirajte zajedno svoje jelo, neka svako od vas da deo sebe i na sto ćete izneti čisto savršenstvo ♥


Sastojci:

6 pilećih bataka

3 kašike maslinovog ulja

2 glavice crnog luka

2 čena belog luka

250 ml crnog piva

1/2 kašičice soli

malo bibera

Priprema:

Zagrejte rernu na 150 stepeni. Bilo bi poželjno da koristite šerpu ili posudu koja može ići i na ringlu i u rernu, kasnije ćete videti zašto. Zagrejte posudu na jakoj vatri, sipajte maslinovo ulje i ubacite batake. Pržite ih po nekoliko minuta sa svake strane tek da blago porumene pa ih izvadite na tanjir. Na dnu šerpe skupiće se svi ukusi koje je meso pustilo – zato je bitno da imate šerpu/posudu koja može ići i na ringlu i u rernu. Sada u istu šerpu ubacite crni luk sečen na kriške, pržite uz stalno mešanje 4-5 minuta da luk počne blago da rumeni ali ne i da omekšava. Sada vratite meso u posudu sa lukom i zalijte pivom. Zalivanje pivom će obezbediti da se šerpa deglazira tj. da se sve ono što je od prženja ostalo po dnu šerpe kao zagorelo, zapravo vrati u život i da ukus u daljem spremanju.

Ukoliko koristite dve odvojene posude onda ponovite sve isto ali nakon prženja luk prebacite u posudu za pečenje i na njega stavite propržene pileće batake. Šerpu u kojoj ste pržili zalijte sa malo piva pa varjačom sastružite sve sa dna i preručite u posudu sa lukom i batacima. Zalijte ostatkom piva, stavite dva čena belog luka, so i malo bibera. Poklopite i stavite u rernu na 2 i po sata. Nemojte da otvarate rernu i gvirkate ispod poklopca jer time ništa nećete dobiti, budite strpljivi i verujte nam na reč ☺ Nakon tog vremena, sklonite poklopac i pecite još 30 minuta. A nakon toga, slonite sve drugo sa stola,  eventualno pripremite jedno kilo belog hleba za umakanje (što smo mi nadljudskim naporima danas izostavili) i uživajte!

bataci-u-pivu

Prijatno! Vaša Mila i njen Marko ☺14 thoughts on “Sporo pečeni bataci u crnom pivu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *